English Heritage & Wikimedia Commons
Romersk pincet

50 romerske pinsetter funnet i England

Mer enn 50 pinsetter er dukket frem i ruinene av den gamle romerske storbyen Viroconium Cornoviorum i England. De vitner om hvor viktig det hårløse utseendet var – for både romerske menn og kvinner.

Forkjærligheten for en glatt, hårløs look er langt fra et nymotens fenomen.

Romere bosatt i dagens Storbritannia for 2000 år siden var nærmest besatt av å fjerne kroppshår. Det viser funn gjort i den romerske bosettingen Viroconium Cornoviorum – dagens Wroxeter – i Midt-England.

Ikke mindre enn 50 pinsetter har dukket opp under utgravninger i byen, heter det i en pressemelding fra English Heritage, organisasjonen som har ansvaret for å bevare og administrere historiske monumenter i England.

Pinsetten var en viktig del av utstyret til romernes omfattende hygiene-rutine, som i tillegg til hårfjerning også omfattet daglige bad og rensing av huden med en metallskraper.

Redskapet ble brukt til alle hårfjerningsformål, så selv uønsket hår i armhulene ble fjernet smertefullt med pinsett.

Romersk pincet

Romerske pinsetter ligner dagens, men var som regel laget av et blandingsmetall som også inneholdt kobber.

© English Heritage

Kroppshår var for barbarer

Det var ikke bare kvinnene som ønsket et hårløst utseende. Også mennene dyrket den glatte kroppen, som signaliserte avstand til de ville og utemmede barbarene. Den hårløse mannskroppen ble dessuten ansett som estetisk.

«Å fjerne kroppshår var like vanlig blant menn som blant kvinner. Spesielt i forbindelse med idretter som blant annet bryting, hvor bekledningen var minimal, var det forventet at deltakerne på forhånd hadde fjernet alt synlig kroppshår», sier Cameron Moffett, som er kurator for Viroconium Cornoviorum.

Hårfjerningen var smertefull og tidkrevende og rike romere brukte som regel slaver til formålet.

Foruten pinsetter har arkeologene funnet bl.a. en ørerenser, en neglerenser, parfymeflasker, badeolje og flasker til make-up under utgravningen i Wroxeter.

Gjenstandene er nå utstilt på museet som er tilknyttet utgravningen.

I Wroxeter kan man bl.a. se restene av denne enorme badeanstalten – den største frittstående romerske ruinen i England.

© Wikimedia Commons