Vin ble erstattet med absint
I begynnelsen ble den alkoholrike absinten – helt opp til 70 prosent – produsert i noen få landsbyer i det vestlige Sveits. Drikken var smakssatt med en rekke urter samt anis, som ga den en smak av lakris, og malurt, som gjorde drikken bitter.
I 1805 ble det satt i gang en større produksjon i den franske byen Pontarlier, og fra da av ble drikken også utbredt i Frankrike. Landets soldater som skulle til tropiske områder, fikk absint med i rasjonene.
Det ble nemlig sagt den beskyttet mot tropesykdommer. De fikk smaken på den bittersøte drikken og fortsatte å nyte den etter at de kom hjem.
I 1860-årene ble de franske vinmarkene angrepet av vinlusen phylloxera. Det medførte en dramatisk nedgang i vinproduksjonen, og etterspørselen etter andre typer alkohol økte.
Absint ble utbredt i alle samfunnslag, og på folkemunne ble tidspunktet mellom kl. 17 og 19 døpt “den grønne timen”. Det var da man nøt et glass absint, når man var på vei hjem fra arbeid.
I de årene absinten hadde sin storhetstid, skjedde det store omveltninger innenfor kunsten. Malere tok et oppgjør med de gamle skjønnhetsidealene.
Med grove penselstrøk – og ganske ofte under påvirkning av flerfoldige glass absint – portretterte de nå samfunnets skakkjørte, bl.a. absintdrikkere som satt og stirret tomt ut i lufta.
Absint ble på den måten selve symbolet på alkoholens uheldige bivirkninger, og den grønne drammen havnet derfor i den franske avholdsbevegelsens søkelys.
Bevegelsen begynte å skille mellom vin – en “naturlig” drikk – og absinten, som ifølge avholdsfolket kunne koste både forstanden og helsa.
Med seg på laget hadde de selvsagt entusiastiske vinbønder, som hadde kommet seg ovenpå etter phylloxera-katastrofen, men som måtte konstatere at de hadde fått konkurranse av absinten.
Denne merkelige alliansen fikk også støtte fra fagmiljøer, blant annet fra en av tidens ledende rusmiddelforskere, dr. Valentin Magnan. Han mente at absint var farlig fordi den inneholdt malurt.
Dyreforsøk tydet på at malurtekstrakt kunne fremkalle epileptiske anfall, sannsynligvis på grunn av stoffet thujon. Andre mente at den giftgrønne drikken også økte risikoen for tuberkulose.
Absint får ikke hete absint
Selv om sveitserne hadde forbudt absint i 1908, kunne ikke de franske motstanderne trumfe gjennom et forbud. De fikk imidlertid hjelp av unntakstilstanden som ble iverksatt ved utbruddet av første verdenskrig i 1914.
Regjeringen kunne nå omgå vanlige prosedyrer, og innenriksminister Louis Malvy grep sjansen til å forby salget av absint.
Ikke alle land fulgte etter, men absinten gjenvant aldri populariteten den en gang hadde i Frankrike. Rundt 1960 var produksjonen stort sett slutt. I dag har synet på absint endret seg radikalt.
Det er riktig nok en uhyre sterk sprit, men den er verken mer eller mindre skadelig enn andre former for alkohol. I 2005, hundre år etter Lanfray-drapene, ble det sveitsiske forbudet opphevet.
I Frankrike gjelder forbudet fremdeles, men i resten av EU er absinten lovlig, og i praksis kan franskmennene både produsere og selge drikken – de får bare ikke kalle den absint.