Göteborgs konstmuseum & Shutterstock
AI Krøyer

APRILSNARR: AI avslører – Alt var bedre i gamle dager

En topp moderne kunstig intelligens har sammenlignet fortiden med nåtiden, og konklusjonen er klar – fortiden var absolutt å foretrekke.

Kunstig intelligens spiller en stadig større rolle innen forskning og kommunikasjon, nå sist med nye chatboter som ChatGPT, som er matet og trenet med millioner av internett-tekster, bilder og innlegg fra sosiale medier.

Nå har det amerikanske selskapet Robust Intelligence utviklet den kunstige intelligensen OldTimeyAI, der fokuset for første gang har vært å trene opp boten med enorme mengder historisk materiale og sammenligne det med i dag.

Resultatet er klart: Verden var et langt bedre sted for noen hundre år siden enn den er i dag.

Analyse av malerier ga tydelige resultater

OldTimeyAI ble vist frem ved en stor seremoni i San Francisco 28. mars. Der gjennomgikk forskerne sine resultater og lot AI-en tale for seg selv. Her pekte boten på de tre viktigste grunnene til at samfunnet var bedre i gamle dager:

  1. Mindre stress.
  2. Mindre forurensning.
  3. Større respekt for myndigheter.

Det er særlig gjennom et omfattende arbeid med å analysere gamle malerier fra 1800-tallet at AI-en har kunnet fastslå at samfunnet og menneskene i det var betydelig lykkeligere før i tiden.

Kjente bygninger har blitt deformert og misfarget

Eiffeltårnet maleri
© Musée Carnavalet

Eiffeltårnet står vakkert på 1800-tallet

Her i den franske kunstneren Jean Bérauds maleri av Eiffeltårnet fra 1889 kan man tydelig se hvor rent, rolig og koselig samfunnet var på 1800-tallet. Ifølge OldTimeyAI sto Eiffeltårnet stolt og rankt før i tiden mens det viste frem jernet sitt.

Eiffeltårnet moderne maleri
© Svetlana Novikova

Tårnet er helt ødelagt i 2013

I Svetlana Novikovas maleri av Eiffeltårnet fra 2013 er det tydelig at alt har endret seg. Ifølge AI-en ligner byggverket et misfarget lappeverk, og den tilføyer: «Selv fargen på himmelen har endret seg fra blå til en skremmende rød på litt over 100 år».

Malerier fra romantikken og den danske gullalderen har vært viktige i treningen av AI-en, som bl.a. konkluderer med at alle var gladere i de gode gamle dager.

OldTimeyAI har f.eks. analysert antallet smil i fortidens malerier sammenlignet med dagens postmoderne kunst og kan konstatere at det er hele 64 % flere smil og mennesker som ser stolte ut i de gamle maleriene enn i dag. Ifølge OldTimeyAI kan dette henge sammen med at solen tilsynelatende også skinte 93 % mer på 1800-tallet, da selv mange malerier om natten er vakkert opplyst.

«Jeg har lest mange steder at underklassen hadde det tungt på 1800-tallet, men det må være moderne propaganda», konstaterer OldTimeyAI. «Analysen min har en feilmargin på 0,00034 %, og den viser tydelig at selv 1800-tallets bønder smilte og hadde det kjempegøy mens de arbeidet ute i det fri.»

Folk hadde mye mer moro i gamle dager

Krøyer
© Göteborgs konstmuseum

Alle var lykkelige og velproporsjonerte på 1800-tallet

Malerier som P.S. Krøyers «Hip, Hip Hurra» fra 1888 var med og overbeviste OldTimeyAI om at alt var liv og lyst på 1800-tallet. «Gleden stråler ut av disse menneskene når de holder fest. Ikke som senere, da alle ser deprimerte ut», forteller AI-en.

Joe Vandello
© Joe Vandello

Hudfargen og kroppsformene har tatt en skremmende vending

Ifølge OldTimeyAI er nedgangen i levestandard tydelig når Krøyers maleri sammenlignes med dette fra 2012. «Selv om det er en fest, er det ingen som smiler, og folks kropper har fått noen underlig spisse former som ikke utstråler helse. Ikke spør meg hvordan huden deres har blitt lilla!»

AI ble stadig mer irritert

Forskerne var imidlertid ikke helt overbevist om AI-ens konklusjoner. De mente den kanskje hadde lagt for stor vekt på maleriene og ikke helt hadde forstått at moderne malerier ikke nødvendigvis er et uttrykk for hvordan verden ser ut i dag.

Men det ville den avanserte teknologien ikke høre tale om. Under den store fremvisningen 28. mars ble det spesielt forvirrende da AI-en ble bedt om å komme med noen begrunnelser som ikke bygget på dens analyse av malerier.

Her konstaterte OldTimeyAI bl.a. at middelalderen var mer miljøvennlig fordi folk ikke brukte vann når de gikk på toalettet, men bare tømte potten ut av vinduet. Den utbrøt også på et tidspunkt: «Hvorfor var alt bedre i gamle dager? Fordi det ikke fantes irriterende popup-reklame på hulemaleriene!»

OldTimeyAI ble tydeligvis mer og mer irritert etter som tiden gikk og endte opp med å oppsummere:

«Alt var bedre i gamle dager fordi folk var dummere og mer autoritetstro og derfor mindre tilbøyelige til å sette spørsmålstegn ved høyt utviklede kunstige intelligenser!».

Så logget OldTimeyAI av, og fremvisningen lot til å være slutt.