Hurriyet Daily
Bysantinske sandaler

Arkeologer finner 1500 år gamle sandaler med vakker beskjed

Noen ganger kan kjærligheten fortsatt føles selv om det er mer enn 1000 år siden den blomstret. Det kan tyrkiske arkeologer skrive under på etter et unikt funn i en antikk havn, som fortsetter å imponere.

Arkeologer har gravd ut den gamle havnen Eleutherios i Istanbul siden 2004. Havnen ble bygget på 300-tallet og var i bruk helt frem til 1000-tallet, så det er ikke rart at det gjøres mange interessante funn her.

Så langt har arkeologene funnet 60 000 hverdagsgjenstander i havnens dyp, som dateres tilbake til det bysantinske riket.

Blant de mange gjenstandene er det imidlertid verken gull, edelstener eller smykker som vekker mest oppsikt, men derimot et par 1500 år gamle sandaler.

Inne i sandalene er det skrevet en søt melding til eieren: «Slit dem med helsen, kvinne. Gå med dem i skjønnhet og glede.»

Arkeologene vet ikke hvem som har skrevet meldingen, men eieren av skoene var trolig en gresk kvinne fra det bysantinske riket, da teksten er skrevet på gresk.

Bysantinske sandaler
© History of Istanbul

Bysantinerne elsket moteartikler

Størsteparten av funnene i havnen er datert til rundt 553 e.Kr., da mye tyder på at et jordskjelv og en påfølgende tsunami endte med å senke en mengde skip. Det var tilsynelatende så voldsomt at det dannet seg et sandlag over de sunkne skipene som førte til oksygenfrie lommer under vann.

Den unike situasjonen betydde at organisk materiale, som tresandalene, ikke har blitt brutt ned til tross for 1500 år under vann.

Arkeologene har funnet restene av hele 35 skip i alt.

Mange av dem var handelsskip som blant annet har brakt fine fargede stoffer til Bysants, hvor kvinner – som eieren av sandalene – var kjent for sine vakre og fargerike klær og sandaler, som var høyeste mote.