V. Trifonov, Yatsyuk Denis Anatolievich

Arkeologer finner verdens eldste ølbong

Glem alt om plasttrakt og en bit hageslange. For 5500 år siden var det en annen stil over ølbongen.

I det sørlige Russland gravde arkeologer i 1897 ut gravhauger fra bronsealderens såkalte majkopkultur. I haugene fant de noen mystiske rør av gull og sølv.

Siden den gang har historikere og arkeologer diskutert hva de én meter lange og hule rørene skulle brukes til.

En teori var at de var en del av et 5500 år gammelt kongesepter. Andre eksperter mente at rørene var et slags kogger, og en tredje teori var at de hadde blitt brukt til å holde et telt oppe med.

Men nå har en gruppe russiske forskere studert metallrørene nøye, og konklusjonen deres er en ganske annen: Dette er overdimensjonerte sugerør.

Ikke langt fra det sørlige Russland – i dagens Iran og Irak – har arkeologer funnet 5000–6000 år gamle illustrasjoner som viser lange rør i bruk. I tidlig bronsealder drakk folkeslag som sumererne og assyrerne av en felles krukke som sto på gulvet. Ifølge forskerne ligner rørene fra Majkop på de sumeriske sugerørene.

Forskerne forestiller seg at majkopkulturens elite møttes over en krukke øl – og hadde med seg hvert sitt lange metallsugerør.

© Kevin Wilson

Bygg og pollen satt i rørene

De russiske forskernes teori støttes av prøver tatt fra innsiden av de fornemme, gamle rørene. Analyser avslørte at de bl.a. inneholdt kornpartikler, byggstivelse og pollen, spor som peker i retning av at det på et tidspunkt har vært en slags øl i rørene – i så fall noe av verdens eldste øl.

I tillegg noterte de seg at det var små metallsiler innebygget i rørene, som kunne fjerne urenheter fra ølet.

Hvis teorien holder stikk, er de forgylte rørene fra Majkop verdens eldste ølbonger.