Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hele 60 britiske arkeologer arbeider nærmest dag og natt med å grave ut rundt 20 000 skjeletter fra gravplassen ved asylet i Bedlam. Sykehuset var beryktet for å mishandle og neglisjere et stort antall pasienter.

Samfunn - Hverdagsliv

Arkeologer søker 20 000 pasienter fra beryktet "sinnssykehus"

Benrester etter tusenvis av psykiatriske pasienter ligger skjult under Londons gater. Nå jobber britiske forskere døgnet rundt for å grave ut de døde.

Historiens første sinnssykehus

Britiske arkeologer har nettopp innledet arbeidet med å avdekke en enorm gravplass i London der de regner med å finne benrester etter oppimot 20 000 personer. Samtlige døde var pasienter ved byens beryktede asyl i Bedlam, som ble etablert på 1200-tallet og er historiens første sykehus for sinnslidende. Aktiviteten i Bedlam var særlig stor i årene fra 1569 til 1730 da sykehuset ble kjent og beryktet for de brutale forholdene pasientene måtte leve under.

60 forskere arbeider i tre skift

Selve gravplassen ble avdekket i 2013 da forskere fikk undersøke området i forkant av en planlagt T-baneutvidelse. For tiden jobber 60 arkeologer seks dager i uken med å hente de første skjelettrestene opp av bakken. Forskene håper at de mange funnene kan bidra til nye avsløringer om hvordan pasientene levde - og døde - under oppholdet ved Bedlam.

Pasient ble steinet

Forskerne har allerede funnet enkelte gravsteiner som har bidratt til identifikasjon av de døde. Blant dem er den ukjente Mary Godfree som ifølge inskripsjonen døde av pest i 1665. Arkeologene håper også å finne spor etter noen av Bedlams mer profilerte pasienter, som for eksempel astrologen John Lambe som arbeidet ved det engelske hoffet og ble steinet til døde av en rasende folkemengde i 1628 fordi han ble beskyldt for å bedrive svart magi og stå bak flere voldtekter.

Les også:

Andre verdenskrig

Sult og sadisme skulle knekke kvinnene i Ravensbrück

17 minutter
Tradisjoner

Omskjæring: Hvor begynte man å omskjære menn?

1 minutt
Piercing læbe forhistorisk
Arkeologi

Forhistorisk mann hadde gigantiske ansiktspiercinger

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode

Nytt passord

Enter a password with at least 6 characters.

Passord er påkrevd
Vis Skjul