De satte navn på drinkene våre

Bak navnet på de kjente alkoholmerkene skjuler det seg personer med blant annet piratvirksomhet, uflaks og et ustyrlig temperament på samvittigheten. Les historien om fem av de mest kjente her.

1. Johnnie Walker

Den skotske whiskyen har navn etter grunnleggeren selv. Johnnie Walker arvet etter farens død i 1819 et fond som var investert i en forretning i byen Kilmarnock.

Med årene ble Walker en driftig og flink kjøpmann, og en dag bestemte han seg for å selge en whisky under navnet "Walker's Kilmarnock Whisky". Trass i Walkers dyktighet var det likevel sønnen Alexander som satset stort og gjorde farens whisky så berømt.

Alexander var ekspert på teproduksjon og brukte sin omfattende kunnskap til å utvikle den helt riktige whiskyen til forretningen. Den nye alkoholdrikken fikk navnet "Old Highland Whisky", som senere ble omdøpt til den velkjente "Johnnie Walker Black Label."

2. Captain Morgan

Den kanskje mest kjente romen har navn etter Henry Morgan (cirka 1635-1688) som var kjent som en av 1600-tallets mest brutale pirater.

Den engelske sjørøverkapteinen ledet utallige ganger sine menn i sviende angrep på spanske skip i Karibia. Han bortførte spanjoler på Cuba, plyndret byer langs kysten av Mexico, og i 1670 gjennomførte han historiens største kaperangrep med hele 2000 pirater bak seg: Erobringen av Panama City.

Morgan giftet seg med sin kusine og ble etter freden mellom Spania og England i 1671 tildelt tittelen guvernør over Jamaica.

Et tresnitt fra 1600-tallet av Sir Henry Morgan.

© Alexandre Exquemelin, 1684, Wikipedia

3. Jack Daniel

Mannen bak den berømte whiskeyen led av et ustyrlig temperament. Familien emigrerte fra Wales til Amerika på starten av 1800-tallet, og alt som tenåring destillerte unge Jasper Newton "Jack" Daniel sin første whiskey i Tennessee. Men det iltre temperamentet førte til en litt kjedelig episode for den lovende whiskeyprodusenten.

En morgen i 1911 da Daniel møtte opp på destilleriet, ble han så rasende fordi han ikke fikk opp pengeskapet, at han sparket til den tunge metallkassen så hardt han bare kunne.

Det harde sparket påførte whiskeyprodusenten en infeksjon i tåen. Den førte til en blodforgiftning som kostet Daniel livet.

Men før han trakk sitt siste sukk, Daniel rakk å overføre destilleriet til en nevø, Lem Motlow som også i dag har sitt navn på flasken.

4. Jose Cuervo

Takket være spanskekongen kan vi i dag drikke verdens mest solgte tequila, Jose Cuervo.

I 1758 ga Ferdinand 6. en jordteig til Jose Antonio de Cuervo og mot at han dyrket agave på den. Den nyslåtte jordeieren etablerte gården Taberna de Cuervo og kom kjapt på ideen om å bruke planten til å skape tequila.

Men Cuervo rakk ikke å fremstille tequila for kommersielt salg, for først i 1795 åpnet kongen for salg og produksjon av teuila. Den retten fikk til gjengjeld Cuervos etterkommere som hadde arvet bedriften.

Den kjente Jose-Cuervo-tequilaen produseres på agaveplanter som fortsatt plukkes for hånd. Her ses en medarbeider i 2013 på et av de meksikanske destilleriene.

© Shutterstock

5. Jim Beam

Jim Beam er ikke oppkalt etter grunnleggeren av merket, men etter han som fikk bedriften på rett kjøl igjen.

Den første Beam-whiskey ble lagd og solgt av Jacob Beam på slutten av 1700-tallet, og i over 100 år fortsatte salget av Beam-whiskey med hans etterkommere ved roret.

Men da barnebarnet James "Jim" Beam overtok butikken, ble whiskey rammet av en krise. Den amerikanske forbudstiden satte inn på 1920-tallet.

Men James Beam ga ikke etter for de dårlige tidene. Han reetablerte destilleriet i 1933 og introduserte et nytt whiskeymerke som var oppkalt etter den nye eieren.

Får du ikke nok av spritens historie? Da kan du bli med oss på en tur i spritens forunderlige verd en her