Den smertefulle sannheten om skjønnhetsrutinene blant romerske kvinner

Ulike skjønnhetsrutiner og måter å pynte seg på, har alltid vært en del av menneskers kultur. Men noen av kvinners rutiner opp gjennom historien har vært direkte skadelige. I romerske tider kunne kvinner bruke flere timer på å lage en hårfrisyre og mange sminkeprodukter kunne være helseskadelige.

© depositphotos

Dette er heldigvis ikke noe vi trenger å tenke på lenger, med et godt utvalg av produkter som inneholder ingredienser som er bra for huden. Hos blant annet Matas finner du et riktig utvalg sminke- og hudpleieprodukter som ikke inneholder skadelige stoffer. Romerske kvinner hadde derimot ikke denne muligheten til å velge. Her skal vi se nærmere på hvilke til tider smertefulle og skadelige praksiser de gikk gjennom for å skape ønsket look.

Kompliserte og smertefulle hårfrisyrer

Blant velstående romerske kvinner ble det sett på som en norm å ha en flott og komplisert hårfrisyre. Dette var fordi de hadde både tid og midler til å skape kompliserte rutiner, med hjelp fra et team av tjenere. Bruk av nåler for å sy på hår til hodeskallen ble brukt av noen, noe som gjør at det så og si er umulig å gjenskape de samme frisyrene i dag. Man kan jo alltid prøve med for eksempel hårnåler og stylingprodukter fra Matas. Kanskje det vil gå med nok øving og dedikasjon.

Det vanligste og mest ettertraktede skjønnhetsidealet for hår, var å ha langt, tykt hår med naturlig farge. Å kunne skape en unik og komplisert frisyre med eget hår var det de fleste ønsket, men noen måtte ty til parykk, voks eller hårfarge, dersom deres eget hår var for kort eller for tynt. Dette ble av noen sett ned på, og å farge håret ble ikke vanligere før lenger ut i historien. Da ble det også for mange et poeng å ty til enklere og mer naturlige frisyrer som en motvekt.

Bruk av sminke

Sminke og parfyme var i motsetning til kompliserte hårfrisyrer, vanlig blant kvinner fra alle lag av samfunnet. Sminke ble ikke ansett som noe eget, men mer som en del av praksisen rundt medisin, gift og til og med magi, fordi det representerte en kraft eller ferdighet til å ha kontroll over egen kropp. Menn så på det som mystisk og lite forståelig at kvinner hadde evnen til å forbedre egen skjønnhet. I dag kan man heldigvis få lov til å utfolde egen kreativitet rundt et ønske om å skape en spesiell look for moro skyld, blant annet ved å bruke spennende produkter fra Matas.

Å ha ren hud var svært ettertraktet og honning var et vanlig middel å bruke for å bli kvitt kviser, dekker over urenheter, arr og fregner. Samtidig ønsket de fleste å ha blek hud fordi det var et symbol på at de ikke behøvde å arbeide fysisk ute i solen. Mange brukte blekekremer for ansiktet som var laget av skadelige ingredienser og som over tid ødela huden fullstendig.

I dag vet vi heldigvis bedre og det finnes mange produkter som er gode for både helsen, huden, kroppen og samtidig miljøet. Det er ikke lenger nødvendig å ty til helseskadelige og smertefulle behandlingsmetoder for å oppnå ønsket utseendemessig resultat som det var tidligere. Finn dine nye favoritter hos Matas.