Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dykkere henter fremtidens øl i gamle skipsvrak

Dykkere og bryggerier har gått sammen om å gjenskape historiske øltyper ut fra gjær funnet i gamle skipsvrak.

Shutterstock

Siden 1980-tallet har dykkere besøkt vraket av lasteskipet Wallachia, som sank i 1895 nær den skotske havnebyen Glasgow. En av dem er Steve Hickman, og han er interessert i en veldig spesifikk del av skipets last: øl.

Da Wallachia stevnet ut, hadde skipet tusenvis av ølflasker i lasten, og mange av dem har overlevd de mer enn 125 årene på havbunnen. Først prøvde Hicks å drikke en av de 125 år gamle ølene, men det var en dårlig idé:

“Ølet hadde den mest grusomme stank. En ekkel lukt av salt og råttenskap. Jeg tror det er den beste beskrivelsen", forklarer amatørdykkeren. Og smaken var ikke mye bedre.

I tillegg gikk mange av flaskene i stykker da de kom til overflaten – på grunn av den store trykkforskjellen mellom havbunnen og havoverflaten.

Dampskipet Wallachia var på vei til den karibiske øya Trinidad med øl og whisky.

© Brewlab.co.uk

Øl fra 1700-tallet gjenoppsto

Men så kom Steve Hickman i kontakt med selskapet Brew Lab, som i samarbeid med forskere fra University of Sunderland trekker ut gjær fra antikke ølflasker og bruker dem til å gjenskape de gamle øltypene og utvikle nye. Hicks leverer nå intakte ølflasker til selskapet.

Og Brew Lab er ikke alene om metoden. I flere deler av verden samarbeider laboratorier, bryggerier og dykkere for å gjenskape gamle øltyper. I Tasmania lyktes det f.eks. i 2018 å gjenskape en øl fra 1700-tallet ut fra gjær funnet i vrak på havbunnen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul