Floraens utbryterkonger stakk av fra prydhagen
I århundrer har mennesker flyttet planter mellom kontinentene. Men mange av vekstene oppførte seg dessverre ikke som forventet. De inntok land etter land og kvalte alt på sin vei.

Den japanske slyngplanten kudzubønne ble innført til USA i 1876. Siden den gang har den overtatt alt fra skoger til bygninger og telefonstolper.
På 1930-tallet ble det amerikanske Midtvesten rammet av en langvarig tørke. Med tørken kom jorderosjonen med stormer som blåste vekk mange tusen tonn jordbruksjord.
Men myndighetene hadde en idé som skulle løse alle problemene.
I Sør-Afrika hadde Soil Conservation Service, et kontor under landbruksdepartementet, funnet en gressart de kalte bøffelgress (Cenchrus ciliaris) og som kunne klare seg selv i de mest vannfattige omgivelser.
Når planten slo rot, kunne den holde på den tørre og utpinte jorden og samtidig gi føde til storfe, mente embetsmennene.
Kort etter ble gressfrø importert og plantet ut i store områder i staten Arizona, der den sørafrikanske planten ganske riktig raskt fikk fotfeste.
Men suksessen kostet dyrt, for det sørafrikanske gresset satte frø i så store mengder at planten raskt spredte seg i alle retninger.
Der det tøffe gresset vant frem, kvalte det de lokale gressartene og plantene som dyrelivet normalt levde av. Dessuten viste det seg at gresset økte antallet skogbranner til det mangedobbelte.
Bøffelgress er langt fra den eneste fremmede planten som har vist seg å spre seg uhemmet i nye omgivelser og derfor truer hele økosystemer.
Gjennom århundrer har menneskers plantejakt ført til innførsel av et stort antall såkalte invasive arter – planter som sprer seg ukontrollert på bekostning av de naturlige artene.
Den dag i dag strever bønder, biologer og naturelskere med å begrense de historiske tabbene ved å fange inn planterikets utbryterkonger.