Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Steinaldermennesket holdt hunder som arbeidsdyr, men de så også på hunden som en integrert del av menneskeflokken.

© Viktor Vasnetsov
Samfunn - Hverdagsliv

Fortidsgrav bekrefter: Hunden har bestandig vært menneskets beste venn

En 8.000 år gammel gravplass viser at allerede i steinalderen behandlet mennesket hunden som sin beste venn.

Allerede i steinalderen ble hunder staselig begravet, og levde på samme kost som eierne sine. Det avslører en 8.000 år gammel gravplass som arkeologer fra University of Alberta har undersøkt. Gravplassen ble funnet ved Bajkalsjøen i Sibir, og inneholder skjeletter av både mennesker og hunder som ble begravet en gang for mellom 5.000-8.000 år siden.

Eierne behandlet hunder som mennesker

Gravene er et av de eldste bevisene på at mennesket allerede i forhistorisk tid holdt hunder som husdyr. Og ikke minst er det nye funnet et bevis på at "hundene fikk samme behandling som mennesker – også i døden". Det forteller arkeologen som har gravd ut hundeskjelettene, Robert Losey.

Hundene fikk kostbare begravelser

Under utgravingen la arkeologene merke til at hundene har blitt lagt i graven med stor forsiktighet. Noen av hundene ble begravet med dekorative halsbånd, mens andre ble lagt til hvile sammen med eksklusive gjenstander som skjeer.

I en av gravene fant arkeologene til og med levningene av en mann som hadde blitt gravlagt mellom de to hundene sine - – én på hver side.

Den staselige begravelsen skyldes, i følge Dr. Losey, at eierne var overbevist om at også hunder hadde en sjel og et liv etter døden.

Menneskekost var hundemat

Men det var ikke bare etter at de var døde at hundene ble behandlet som mennesker. Gravstedet viser nemlig også at hundene fikk sin del av jaktutbyttet, og spiste den samme mat som menneskene. Det viser de kjemiske analysene som forskerne har foretatt av hundeknoklene.

Analysene avslørede at de firbente vennene blant annet levde på kjøtt og fisk – den samme kosten som deres forhistoriske eiere også levde på.

Nå vil Dr. Losey undersøke gravstedet nærmere for at finne ut mer om det tidlige menneskets forhold til hunder.

Se bildene fra hundegravene her:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul