Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galleri: Se bildene fra DDRs lykkelige diktatur

Likestilling, moderne leiligheter og nakenbading – ikke alt var skitt i DDR. Men glansbildene kan ikke skjule at Den tyske demokratiske republikken var nedslitt og utarmet.

Ullstein Bild/Getty Images

Virkelig populært ble DDR først da det var for sent. I perioden like etter murens fall var det få som så noen mening i å opprettholde den østtyske staten. Partiene som støttet gjenforeningen med Vest-Tyskland fikk et overbevisende flertall under valgene i 1990.

Men etter som årene har gått, har det tapte landet fått et nostalgisk skjær, ofte kalt "ostalgi". En meningsmåling fra 2019 viser at 57 pst. av den tidligere østtyske befolkningen mener at det er mer godt enn dårlig å si om DDR.

Og kanskje er ikke det så underlig. Det var her de nå pluss-50-åringene hadde sin ungdomstid og fant sin første kjæreste. I motsetning til levevilkårene i det gjenforente Tyskland var østtyskerne garantert livslang trygghet – en sikker arbeidsplass, fast månedslønn, billig husleie og barnehageplass.

Det store flertallet av borgerne opplevde ingen overgrep fra statssikkerhetstjenesten Stasi; det flertallet protesterte på var mangelen på varer og forbudet mot å reise. Tilbake står minnene om den gylne tiden som Erich Honecker innvarslet i 1971.

De fleste bildene i denne samlingen stammer fra hans embetstid – selv om de fleste også har en bitter bakside.

Unike blinkskudd fra hverdagen i DDR

Les også:

Om historienet.no

VINN KJEMPESTOR TAJ MAHAL i LEGO

1 minutt
Hverdagsliv

Råsterk bore-/skrumaskin til spottpris

2 minutter
Skattejakt

To land vil finne vrak med mega-skatt om bord

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul