Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svarte lam betydde ondskap – og tapt inntekt.

Samfunn - Hverdagsliv

Hva har vi imot svarte får?

Hvordan ble «svart får» et uttrykk for familiens skamplett?

I folkelig overtro ble et svart lam i en flokk av nyfødte, hvite søsken oppfattet som et tegn på djevelen. På samme måte fryktet fortidens mennesker svarte geiter, haner, katter og flere andre vesener.

Bønder hadde imidlertid også en annen og mer praktisk grunn til ikke å like svarte lam: Den mørke ullen kunne ikke farges, og var derfor mindre verdt enn ull fra hvite artsfrender.

Det fins saueraser i mange forskjellige farger i verden, men til ullproduksjon har europeerne tradisjonelt brukt hvite sauer. De er kjennetegnet ved et dominerende gen som gjør at sauene ikke utvikler fargestoffer. Noen har imidlertid en gensammensetning som gjør dem disponert for å få svart avkom. Parer de seg, blir omtrent 25 prosent av lammene i kullene deres svarte.

Det er usikkert når svarte får ble synonymt med fellesskapets utstøtte. Talemåten fins imidlertid i en rekke europeiske språk.

Les også:

Hverdagsliv

Pepper: Hele verden var besatt av det svarte krydderet

3 minutter
New Year's Day in Babylon
Hverdagsliv

Prektige Babylon var verdens illeluktende sentrum

21 minutter
Hverdagsliv

Hvilket brettspill ble spilt først?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul