Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem er Barbie oppkalt etter?

Barbiedukkens oppfinner fant inspirasjon i Tyskland, men måtte dempe det seksuelle uttrykket for å komme inn på det amerikanske marakedet.

Shutterstock

Den første Barbiedukken ble lagt ut for salg i de amerikanske lekebutikkene i 1959. Bak dukken sto forretningskvinnen Ruth Handler, som ga den ­ikoniske Barbiedukken navn etter datteren Barbara.

Inspirasjonen til Barbie kom under en reise til Tyskland i 1956, der Handler fikk kjennskap til Bild Lilli – en dukke for voksne som var laget etter en populær og sexy tegneseriefigur.

Handler kjøpte tre dukker og tok dem med til USA, der hun presenterte dem for leketøys­fabrikanten Mattel, som ektemannen hadde vært med på å grunnlegge.

Her innså sjefene at markedet hadde en ledig nisje for en anatomisk mer voksen dukke som kunne være et alternativ til de utallige babydukkene som lekebutikkene var fulle av.

Den dukken som Handler laget for Mattel gjennomgikk imidlertid flere endringer i forhold til sin tyske inspirasjonskilde. Den hadde bl.a. mindre makeup og var ikke like utfordrende kledd.

© Silke Knaak / teadrinker, flickr

Endringene viste seg å være fornuftige, for Barbie ble straks en ­gigantisk suksess med 350.000 solgte dukker etter ett år på markedet.

I 1961 ble Mattel saksøkt av selskapet som hadde rettighetene til Bild Lilli. Ifølge anklagene var Barbie «en direkte etterligning og kopi», og Mattel hadde «på falskt og misvisende grunnlag fremstilt seg selv som opphavsmann til designet».

Saken ble avgjort ved et forlik i 1963, og året etter betalte Mattel 21.600 dollar for rettighetene til Bild Lilli, som straks ble tatt ut av produksjon.

Siden debuten i 1959 har Mattel solgt over en milliard Barbiedukker i over 150 forskjellige land.

Les også:

Hverdagsliv

Råsterk bore-/skrumaskin til spottpris

2 minutter
Hverdagsliv

Vi er omgitt av gåtefulle tegn

16 minutter
Hverdagsliv

Galleri: Se bildene fra DDRs lykkelige diktatur

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul