Sipa/Rex/Shutterstock
Jeanne Calment

Hvem er historiens eldste person?

Fra 1875 til 1997 – så lenge var franske Jeanne Calment vitne til historiens gang før hun lukket øynene for siste gang. Noen eksperter har imidlertid sådd tvil om Calments høye alder.

Wright-brødrenes første flytur, andre verdenskrig, månelanding og Sovjetunionens fall – Jeanne Calment rakk å oppleve flere av historiens aller største milepæler i løpet av sitt lange liv, som strakk seg fra 1875 til 1997.

Dermed ble den franske kvinnen den personen som nådde høyest bekreftet alder med sine 122 år og 164 dager.

Calments liv er ganske godt dokumentert – bl.a. fordi hun var en del av overklassen i byen Arles med en far i bystyret og en velstående ektemann med mange forretningsforbindelser.

Fødselsattest

Jeanne Calments fødselsattest bekrefter at hun ble født i 1875.

© Etat Civil d’Arles

I 1995 brukte eksperter et helt år på å kryssjekke dokumenter fra Calments liv og intervjue henne for å bekrefte hennes høye alder.

Ekspertene fant ut at Calment forekommer i 14 franske folketellinger, hvorav den tidligste fra 1876 bekrefter at hun var ett år gammel på det tidspunktet. Calment forklarte bl.a. sin høye alder med at hun hadde konsumert store mengder olivenolje hele livet.

Overtok datteren morens plass?

Til tross for de mange dokumentene har noen eksperter stilt spørsmål ved Calments høye alder.

Blant dem er russerne Valerij Novoselov og Nikolaj Zak, som mener at Calment faktisk døde i 1934, hvoretter hennes datter overtok morens identitet.

Jeanne Calment

I 1895, da dette bildet etter alt å dømme er tatt, var Jeanne Calment bare 20 år gammel.

© Sipa/Rex/Shutterstock

Denne teorien er imidlertid blitt avvist av andre eksperter som ren spekulasjon på grunn av mangel på bevis.

Den eldste nålevende personen var ved inngangen til 2022 japanske Kane Tanaka, som ble født 2. januar 1903 og i 2022 kunne feire sin 119-årsdag.