Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix
Aki Maita

Hvem fant opp tamagotchien?

Tamagotchien ble en gigantisk suksess på slutten av 1990-tallet og innbrakte en formue til leketøysfabrikanten Bandai. Oppfinneren av leketøyet så imidlertid ingenting til alle pengene.

Sendingen satte umiddelbart tankene i gang hos Aki Maita. Den 30 år gamle japanske kvinnen hadde nettopp sett et TV-innslag der en liten gutt klaget over at han ikke fikk ta kjæledyrskilpadden sin med på skolen, og nå satt Maita i den lille leiligheten sin og funderte. Kanskje hun kunne finne opp et kjæledyr som var renslig og ikke krevde mye plass?

Resultatet ble Tamagotchi – et digitalt kjæledyr som kunne bæres i en nøkkelring. I 1995 var Aki Maita ennå ikke klar over det, men ideen hennes skulle bli en av historiens mest populære leker og ende opp med å selge over 80 millioner eksemplarer over hele verden.

Aki Maita

Aki Maita ga verden tamagotchien – men selv tjente hun ingenting på salget av det populære leketøyet.

© Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix

Oppfinneren fikk ingenting

Maita arbeidet hos leketøysfabrikanten Bandai og oppsøkte straks en av firmaets designere, som hjalp henne med å bygge en prototype. Hun delte ut 200 av de digitale kjæledyrene til små jenter og analyserte nøye reaksjonene deres på bl.a. form og farger.

Tamagotchien ble endelig lagt ut for salg i 1996, og det nye leketøyet ble en stor suksess. Snart var tamagotchien å finne i hyller i over 30 land, og den digitale følgesvennen dukket opp i både filmer og dataspill.

Dessverre for Maita fikk hun ikke del i tamagotchiens økonomiske suksess fordi arbeidsgiveren hennes hadde rettighetene til leketøyet. Hun fikk verken forfremmelse, lønnsøkning eller bonus, selv om oppfinnelsen hennes innbrakte selskapet flere milliarder kroner.