Shutterstock
Botox

Hvem fikk fjernet rynker med botox først?

Øyelege Jean Carruthers har i årevis behandlet pasientene sine med små mengder nervegift som får øyemusklene til å slappe av. Men så forteller en pasient om en spesielt positiv bivirkning.

Jean Carruthers var overveldet. Den kanadiske øyelegen hadde i årevis brukt nervegiften botulinumtoksin (BTX) for å behandle pasienter med spasmer i øyelokket. Og nå har hun kanskje et vidundermiddel mot rynker.

Det hele startet en dag i 1987, da en pasient fortalte at Carruthers’ behandling ga henne et avslappet uttrykk i ansiktet og fjernet rynkene i pannen.

Noen dager senere sprøytet Carruthers nervegiften i pannen til resepsjonisten sin for å teste påstanden.

BTX hadde vært kjent siden 1820-tallet, da den tyske legen Justinus Kerner oppdaget at giften var skyld i en rekke dødsfall. Han fant ut at giften blant annet svekket ofrenes muskulatur.

I det følgende århundret fordypet forskerne seg ytterligere i nervegiften, og på 1940-tallet ble BTX ansett for å være det dødeligste stoffet i verden.

Ikke desto mindre utviklet vitenskapsfolk medisiner basert på BTX, som ble brukt til å behandle blant annet skjeling og spasmer i ansiktet.

Botox

Dosert i små mengder kan nervegiften botulinum toxin fjerne rynker ved å få muskler til å slappe av.

© Shutterstock

«Det er en sinnssyk idé»

Den kosmetiske bruken av BTX begynte da Carruthers undersøkte pannen til resepsjonisten sin etter tre dager: Alle de dype rynkene var borte.

Carruthers testet giften på flere pasienter, og i 1992 la hun frem resultatene sine på en stor konferanse.

«Det er en sinnssyk idé som ikke vil føre noe steds hen», utbrøt en av kollegene da Carruthers presenterte forskningen sin.

Han tok feil. Bruken av BTX – nå kalt botox – spredte seg som ild i tørt gress og er i dag det mest populære kosmetiske inngrepet i verden.

Bare i USA får ca. 7,5 millioner mennesker botox-injeksjoner hvert år.