Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem fikk først en førerhund?

Allerede i 1780-årene begynte man å gjøre bruk av førerhunder som assistanse til blinde. Men det skulle gå over 130 år før hundeyrket ble alminnelig.

R. Wesley/Stringer/Getty Images

Blinde kan ha brukt hunder for å finne veien så tidlig som i oldtiden. På et veggmaleri i den romerske byen Herculaneum finnes det en avbildning av en mann med en stokk i hånden som blir ført av en hund i bånd.

Om mannen faktisk er blind er imidlertid vanskelig å fastslå. Det samme motivet er også funnet fra 1200-tallets Kina.

Den første dokumenterte bruken av førerhunder stammer fra et blindesykehus i 1780-tallets Paris som brukte hunder for å hjelpe pasientene.

Førerhunder ble imidlertid først vanlige under 1. verdenskrig, da mange soldater vendte hjem blinde etter å ha blitt utsatt for giftgass.

Den tyske legen Gerhard Stalling la merke til at hans egen hund viste blinde soldater spesiell oppmerksomhet, og åpnet i august 1916 den første skolen for førerhunder i Oldenburg.

Flere byer fulgte etter, som i alt trente ca. 600 førerhunder hvert år.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul