Thomas Rosenau
Vingummibjørner

Hvem spiste den første vingummibjørnen?

Den tyske godteriprodusenten Hans Riegel lever i fattigdom da han i 1922 får en idé til en ny type godteri. Ideen blir en verdensomspennende suksess og sikrer både Riegel og etterkommerne hans økonomisk.

Den velkjente og fargerike vingummibjørnen ble født i 1922 i et lite kjøkken i Bonn i Tyskland.

Vingummibjørnens skaper var den fattige godteriprodusenten Hans Riegel. Bare to år tidligere hadde han grunnlagt en ny virksomhet kalt Haribo – en sammentrekning av hans eget og hjembyens navn (HAns RIegel, BOnn).

Forholdene i firmaet var langt fra luksuriøse. Dagene gikk med til å koke drops i kjøkkenet i Riegels lille leilighet, hvor en ovn, en gryte, et kjevle og en skjærefjøl utgjorde inventaret. Godteriet som forlot kjøkkenet, ble levert til kundene på sykkel av Riegels kone.

VIDEO: Se en video om vingummibjørnens historie

Video

Bjørnene skulle redde Riegel

I 1922 hadde Riegel imidlertid fått nok av drops og livet som fattig godteriprodusent. Han ville lage et nytt produkt som kunne redde ham fra et liv i fattigdom.

Riegel blandet på måfå en gelatinbasert masse i kobbergryten sin, som han helte i noen former som forvandlet massen til små, myke bjørner med en søt fruktsmak.

Den tyske godteriprodusenten kalte sin nye kreasjon dansebjørner etter de ekte dansebjørnene som opptrådte rundt i Europas byer på den tiden.

Vingummibjørner

Hver dag blir det spist cirka 160 millioner vingummibjørner på verdensbasis.

© Thomas Rosenau

Barna tok bjørnene til seg

Riegels små bjørner ble en umiddelbar suksess blant byens barn, og i årene etter fikk Riegels kone selskap av 400 andre ansatte.

Fremgangen ble imidlertid bremset av andre verdenskrig, da firmaets produksjon gikk i stå. Etter krigen forvandlet imidlertid Riegels to sønner, som overtok virksomheten, Haribo til et godterikraftverk med en lang rekke nye produkter og ca. 1000 ansatte.

I dag spises gummibjørner i over 100 forskjellige land rundt om i verden.