Library of Congress

Hvem tok den første selfien?

Selvportretter har vært populære i mange år og ble for alvor utbredt med oppfinnelsen av smarte kameraer.

Det første selvportrettet med et fotoapparat ble tatt i 1839 av den amerikanske amatørkjemikeren og fotoentusiasten Robert Cornelius. Bildet var et såkalt daguerreotypi og ble tatt i Cornelius’ lampeforretning i Philadelphia.

Her kunne den 30 år gamle Cornelius – på grunn av kameraets lange eksponeringstid – både rekke å aktivere kameraet, sitte stille foran linsen i flere minutter og løpe tilbake for å slå av apparatet.

Selv om Robert Cornelius var den førs­te selfie-takeren, var selvportretter slett ikke uvanlige i tiden rundt fotografiets fødsel sånn midt på 1800-tallet.

Den tidens eksperimenterende fotopionerer tok ofte bilder av seg selv mens de arbeidet i stedet for å bruke tid på å finne en høvelig modell.

Selfiens popularitet vokste

Selfie-bølgen skjøt for alvor fart da det bærbare og praktiske Kodak Brownie-kameraet kom på markedet i 1900.

Dermed ble fotografering tilgjengelig for vanlige mennesker, som typisk tok selfies ved å sette kameraet på et stativ og ta et selvportrett ved hjelp av et speil.

En av dem som benyttet seg av denne metoden var den 13 år gamle storfyrstinne Anastasia – russiske tsar Nikolaj 2s yngste datter – som dermed ble en av de første tenåringene som tok en selfie.

Bildet sendte hun til en venn i et brev med ordene:

«Jeg tok dette bildet av meg selv i speilet. Det var veldig vanskelig, for hendene mine skalv.»