Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Louise Brown

Hvem var det første prøverørsbarnet?

Den 25. juli 1978 venter et stort oppbud journalister utenfor et sykehus i Manchester på «den mest ventede fødselen på kanskje 2000 år». Få timer senere skriver den nyfødte Louise Brown seg inn i historien.

Mens mørket senker seg over Manchester den 25. juli 1978, er verdenspressen samlet utenfor Royal Oldham Hospital.

Journalister og tv-folk fra USA til Japan har strømmet til den engelske byen og står nå og tripper mens de venter på det magasinet TIME kalte «den mest ventede fødselen på kanskje 2000 år».

Innenfor sykehusets vegger ligger 31 år gamle Lesley Brown og er minst like spent. Om få timer vil hun – kanskje – få sitt største ønske oppfylt.

Lesley og hennes mann John hadde prøvd å få barn i nesten et tiår, men måtte gi opp fordi egglederne hennes var skadet.

I 1977 kom paret i kontakt med forskerne Patrick Steptoe og Robert Edwards. De hadde eksperimentert i et tiår med å befrukte egg fra kvinner med sæd i en skål og deretter sette egget inn i kvinnen.

Så langt hadde forskerne satt inn egg i 282 kvinner, men ingen hadde ennå født en levende baby.

Liten jente var et «medisinsk gjennombrudd»

Rett før midnatt fikk pressen den etterlengtede nyheten: Lesley Brown hadde født en velskapt jente – og hadde dermed blitt sentrum for «det mest bemerkelsesverdige medisinske gjennombruddet i det 20. århundret».

Foreldrene til den lille jenta – Louise – var jublende glade, men de kritiske stemmene økte snart. Religiøse grupper mente at forskerne «lekte Gud», mens andre forskere til og med argumenterte for at «vi befinner oss i et uføre».

Ikke desto mindre ga Louise familien sin stor glede og fikk også et så nært forhold til de to forskerne at hun betraktet dem som sine bestefedre.

I dag lever Louise et «veldig normalt liv» og har selv fått barn på naturlig måte.

Siden Louises fødsel i 1978 har over seks millioner andre barn blitt unnfanget på samme måte.

Louise Brown

Lille Louise ble verdenskjent allerede ved fødselen, og mediene fulgte oppveksten hennes tett. Her er hun to år – i dag er hun 45.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix