Bunke med forskellige typer af kryptovaluta

Hvilken kryptovaluta var den første?

I 1982 fikk en IT-forsker en idé som nå truer med å snu verdensøkonomien på hodet: penger som kun eksisterer digitalt.

Ideen om en valuta som bare eksisterer online og som er uavhengig av banker, kan spores tilbake til 1982. Da publiserte den amerikanske IT-forskeren David Chaum en avhandling der han beskrev en global digital myntenhet.

Chaums idé var at de elektroniske pengene skulle overføres sikkert og raskt mellom forskjellige personer ved hjelp av kryptering. Tanken var at pengene skulle ha en elektronisk signatur slik at de ikke kunne forfalskes.

Ukjent mann oppfant bitcoin

Chaums selskap, DigiCash, skapte i 1995 historiens første digitale myntenhet: eCash. Firmaet gikk konkurs kort tid etter, men Chaums tanker inspirerte andre til å eksperimentere med digitale penger.

Blant dem var en anonym person kjent som Satoshi Nakamoto, som i 2009 utviklet bitcoin – den første myntenheten uten en sentral datamaskinserver eller administrator.

Bunke med forskjellige typer kryptovaluta

I dag eksisterer det over 4000 kryptovalutaer – med bitcoin som den mest kjente.

Den nye valutaen var i stedet basert på blockchain– en banebrytende teknologi hvor kjeder av data er koblet sammen med bl.a. et tidsstempel og opplysninger om tidligere transaksjoner. På den måten kan data ikke forfalskes, og bitcoin blir satt utenfor regjeringers kontroll fordi alle data er desentrale.

Den første betalingen med bitcoin fant sted i 2010, da en programmerer kjøpte to pizzaer for 10 000 bitcoins – det svarer i dag til ca. 3,4 mrd. nåtidskroner.

Blockchain-konseptet kan være vanskelig å forstå – her forklarer en tiåring teknologien på to minutter.