Brookhaven National Laboratory
Tennis for Two

Hvilket dataspill var historiens første?

Dataspillet Tennis for Two startet som en improvisert trekkplaster på et åpent hus-arrangement i 1958 - men endte opp med å treffe tenåringsgutter midt i hjertet og kickstarte en digital revolusjon.

William Higinbotham var en presset mann høsten 1958. Bare noen uker senere skulle arbeidsplassen hans - Brookhaven National Laboratory (BNL) i New York - holde sitt årlige åpent hus-arrangement, men BNL manglet et trekkplaster.

Heldigvis var Higinbotham fysiker og ganske teknisk kyndig. Han fikk tak i arbeidsplassens analoge datamaskin som ble brukt til å beregne prosjektilbaner, og i løpet av noen timer omprogrammerte han maskinen til å vise en stilisert tennisbane sett fra siden.

I løpet av de neste ukene bygget Higinbotham en maskin som kunne brukes til å spille historiens første dataspill.

Som skjerm brukte han et oscilloskop - et måleinstrument som vanligvis brukes til å visualisere elektriske signaler som en graf.

Ved hjelp av to aluminiumskontroller kunne spillerne sende en ball frem og tilbake.

VIDEO: Se "Tennis for Two" bli spilt på den opprinnelige maskinen.

Video

Gutter elsket spillet

Det var ikke første gang det ble laget en type spill på en datamaskin, men alle tidligere forsøk hadde enten blitt laget i forskningsøyemed eller som tekniske demonstrasjoner for å vise hvor teknologisk avansert en bestemt datamaskin var.

Higinbothams spill, Tennis for Two, var det første som kun hadde som formål å underholde, og det ble en stor suksess på åpent hus-arrangementet. Hundrevis av gjester sto i kø for å spille, og det var særlig unge gutter som "elsket det mest - det var umulig å få dem vekk fra spillet", sier Higinbotham.

Spillet ble imidlertid senere demontert fordi delene skulle brukes til andre maskiner, og ble i stor grad glemt.

Men siden den gang har Tennis for Two blitt hyllet og kommet ut i mange ombygde versjoner. For eksempel ble spillet "Pong" lansert i 1972 som et av de første kommersielle dataspillene. Det ble en stor suksess og var åpenbart svært inspirert av Tennis for Two.

I dag er Tennis for Two til og med tilgjengelig som app for smarttelefoner (iOS og Android).