Sotheby's
Gresk kvinne med blomst

Hvor lenge har vi gitt blomster på merkedager?

Gamle graver og afrikanske veggmalerier viser at mennesker i årtusener har assosiert velduftende og fargerike blomster med positive følelser – som kjærlighet.

Mennesker brukte etter alt å dømme allerede i forhistorisk tid blomster til å uttrykke sin kjærlighet, respekt og omsorg. I alle fall har arkeologer funnet blomsterpollen og rester av tørkede planter i en neandertalergrav i dagens Irak. Funnet indikerer at neandertalere la ned blomster når de begravde sine kjære for 35 000–65 000 år siden.

I historisk tid dukker de første bevisene på blomstergiving opp i oldtidens Egypt. Her viser veggmalerier at blomster ble lagt i graven og gitt til de døde i form av fargerike buketter, kranser og girlandere.

Gresk kvinne med blomst

Grekerne brukte velduftende blomster til å hylle idrettsheltene sine.

© Sotheby's

Blomster ble brukt til å uttrykke følelser

Også grekerne og romerne mente at blomster var et symbol på positive følelser. Grekerne plasserte for eksempel blomsterdekorasjoner på hodet til vinnerne av forskjellige konkurranser – herunder sportskonkurranser – som et tegn på personens suksess og seier. Hos romerne ga forelskede par hverandre ofte blomsterkranser for å erklære sin evige kjærlighet.

I middelalderen begynte forskjellige arter blomster å få spesifikke betydninger, slik at en person kunne uttrykke sine følelser ved å gi spesielle typer blomster – for eksempel roser for kjærlighet og solsikker for lojalitet. Og tradisjonen med å gi blomster ved spesielle anledninger har overlevd frem til i dag.