Hvor stammer cowboybuksene fra?

Hvem sydde de første cowboybuksene?

Hvem sydde de første cowboybuksene?

Wikimedia

Moderne cowboybukser ble oppfunnet av skredderen Jacob Davis, som i 1870-

årenes Nevada lagde denimbukser med sømmer forsterket med nagler.

Ryktet om de slitesterke buksene spredte seg, og snart sto gruvearbeidere og tømmerhoggere i kø for å kjøpe Davis’ nye bukser.

Malerier avslører denimstoffets historie

Denimstoffets historie går imidlertid lenger tilbake. I 2010 fant kunsthistorikere tre hittil ukjente malerier fra 1655 som dokumenterer at klær av denim ble brukt i Europa allerede på 1600-tallet.

De tre maleriene viser blant annet en syerske og en tigger kledd i slitt denim.

Tvil om navnets opprinnelse

Historikerne er imidlertid ikke enige om hvor stoffet stammer fra. Noen mener at denim først ble produsert i den franske byen Nîmes, derav ordet «denim», som skulle være avledet av

«de Nîmes» («fra Nîmes» på fransk).

Andre mener at stoffet er fra italienske Genova, som på fransk heter Gênes og er opphavet til ordet «jeans». Mens noen mener denim er en avart av det indiske tekstilet dungaree, som britene importerte til Europa på 1600-tallet.

Jeans var for de fattige

Den grove, slitesterke denimen var populær blant Europas fattige på 1600-tallet, fordi stoffet var billig å produsere og tålte et liv med hardt arbeid.

Klikk på tegningen og finn ut hva denim besto av

Pengemann tok æren

Skredderen Jacob Davis hadde ikke råd til en patentsøknad da han fant opp cowboybuksene. Han tilbød derfor i 1872 tekstilselgeren Levi Strauss at de kunne dele patentet, hvis Strauss skjøt inn penger.

Det gikk Strauss med på og åpnet like etter et skredderi i San Francisco der Davis produserte de første cowboybuksene av merket Levi’s.

© Levi Strauss & co