Wikimedia / Shutterstock

150 år med Levi's: Slik fikk vi jeans

En tekstilselger og en skredder slo seg sammen i USAs initiativrike Ville vesten og skapte et klesplagg som fortsatt holder seg i dag. Men faktisk er cowboystoffet – denim – langt eldre enn selve jeansene.

Moderne jeans ble oppfunnet av skredderen Jacob Davis, som i 1870-årenes Nevada lagde denimbukser med sømmer forsterket med nagler.

Ryktet om de slitesterke buksene spredte seg, og snart sto gruvearbeidere og tømmerhoggere i kø for å kjøpe Davis’ nye bukser.

Skredderen Jacob Davis hadde ikke råd til en patentsøknad da han fant opp jeansen. Han tilbød derfor i 1872 tekstilselgeren Levi Strauss at de kunne dele patentet, hvis Strauss skjøt inn penger.

Den 20. maj 1873 mottok de to herrene det felles patentet, og kort tid etter åpnet Levi Strauss et stort skredderi i San Francisco, hvor Davis produserte de første jeansene av merket Levi’s.

De berømte 501-jeansene var kjent som «XX» frem til 1890 og ble raskt en bestselger. Rundt 1920 var Levi's-buksene de mest utbredte arbeidsbuksene i USA, og etter andre verdenskrig tok også ungdommen til seg denimmoten.

Resten, som man sier, er historie.

Levi Strauss (1829–1902) var født i Bayern, men kom til San Francisco i 1853 for å åpne en kolonialhandel, Levi Strauss & Co. Han ble raskt en vellykket forretningsmann i det sterkt voksende California.

© Wikimedia Commons

Malerier avslører denimstoffets historie

Denimstoffets historie går imidlertid lenger tilbake. I 2010 fant kunsthistorikere tre hittil ukjente malerier fra 1655 som dokumenterer at klær av denim ble brukt i Europa allerede på 1600-tallet.

De tre maleriene viser blant annet en syerske og en tigger kledd i slitt denim.

«Kvinner som syr, med to barn» fra 1600-tallet viser tydelig at denimstoffet fantes i klesskapet lenge før Levi's-jeansene ble oppfunnet. Maleriet er malt av en anonym norditaliensk kunstner.

© Wikimedia / Collezione d’arte della Fondazione Cariplo

Tvil om navnets opprinnelse

Historikerne er imidlertid ikke enige om hvor stoffet stammer fra. Noen mener at denim først ble produsert i den franske byen Nîmes, derav ordet «denim», som skulle være avledet av «de Nîmes» («fra Nîmes» på fransk).

Andre mener at stoffet er fra italienske Genova, som på fransk heter Gênes og er opphavet til ordet «jeans».

Mens noen mener denim er en avart av det indiske tekstilet dungaree, som britene importerte til Europa på 1600-tallet.

Den grove, slitesterke denimen var populær blant Europas fattige på 1600-tallet, fordi stoffet var billig å produsere og tålte et liv med hardt arbeid.

Klikk på tegningen og finn ut hva denim besto av: