Sothebys
Vinter

Hvordan holdt folk varmen i gamle dager?

Sengevarmere, husdyr og avansert gulvvarme. Gjennom historien har mennesker tydd til en rekke kreative varmekilder for å holde varmen i de kalde vintermånedene.

I en tid uten naturgass, strøm og fjernvarme måtte våre forfedre være både praktiske og kreative for å holde varmen på de kalde vinterdagene.

Først og fremst sørget fortidens mennesker for å ordne hjemmet sitt slik at behovet for varme ble minst mulig. Det betydde at husene vanligvis var små med tykke vegger, lavt under taket og bare noen få vinduer med tykke gardiner. På denne måten kunne huset best holde på varmen fra ildstedet, hvor familien møttes for å varme seg.

Om natten dekket husets beboere seg til med flere lag med dyner og tepper og dro nattluen godt ned over ørene. Hvis de likevel frøs, kunne de holde sengen og føttene lune med et varmebekken – en metallbeholder med et langt håndtak som ble fylt med aske eller glødende kull og lagt under dynen.

VIDEO: 10 måter som folk holdt varmen på 1800-tallet

Video

Rike romere hadde gulvvarme

Tilbake i vikingtiden allierte innbyggerne i de nordiske landene seg med husdyrene sine i de kalde vintrene. Dyrene hadde en fast plass i vikingenes langhus og kunne med kroppsvarmen sin bidra til å holde en lun og behagelig temperatur innendørs.

I Romerriket varmet de fleste romerne opp husene sine med små ovner laget av metall eller leire. Her ble det brent kull eller ved, men ofte var ovnene av så dårlig kvalitet at de veltet, og det var ikke uvanlig at en by som Roma hadde rundt 100 småbranner om dagen.

De rike romerne kjente ikke til denne typen problemer. De overdådige husene deres var utstyrt med hypocaustum – en slags sentralvarme bestående av hulrom og rør under gulvet, som førte varme fra et stort ildsted til gulv og vegger i hele huset.