Hvorfor ble rødhårede trakassert?

Rødhårede har alltid vært utsatt - i middelalderen trodde man rødhårede var jøder, og under heksejaktene var det et stort antall av de dømte heksene som hadde rødt hår.

I middelalderen trodde man rødhårede var jøder

Rødhårede personer har gjerne vært utsatt fordi de ser annerledes ut enn flertallet. Men enkelte historikere mener også at den negative holdningen til rødt hår skyldes at mange i middelalderen trodde at hårfargen var et typisk jødisk kjennetegn.

På den tiden mente de fleste kristne at jødene var skyld i Jesu død, og særlig Judas, som forrådte Jesus, ble lagt for hat. Kunstnere portretterte Judas med rødt hår for å fremheve hans "dårlige karakter"– selv om Bibelen ikke nevner Judas' hårfarge med et eneste ord.

Kvinner dømt for hekseri var ofte rødhårede

Under heksejaktene som begynte i 1450-årene, ble rødt hår igjen assosiert med elendighet. En uforholdsmessig stor andel av kvinnene som ble dømt for hekseri, hadde rødt hår.

Rødhårede har imidlertid også vært populære. Den rødhårede engelske dronning Elisabet 1. inspirerte for eksempel sine undersåtter til å farge håret rødt da hun regjerte fra 1558 til 1603.