Belygorod.ru
Høst i Ukraina

Hvorfor blir Ukraina kalt «Europas brødkurv»?

Korn, mais, poteter og nøtter – Ukraina sender tonnevis med jordbruksprodukter til andre land hvert år. Hemmeligheten bak den store suksessen til de ukrainske bøndene ligger rett under gummistøvlene deres.

Chernozem – det er navnet på den fete, svarte jorda som har gitt Ukraina tilnavnet «Europas brødkurv». Den næringsrike jorda gjør Ukraina til et av de mest fruktbare landene i verden og gir optimale forhold for dyrking av så godt som alle jordbruksprodukter.

I dag er Ukraina blant verdens ledende produsenter av korn, poteter, mais, soyabønner, solsikkefrø, nøtter, sukkerroer og en lang rekke andre produkter, hvorav størstedelen eksporteres til utlandet.

Før invasjonen av Ukraina mottok Russland rundt 20 prosent av den ukrainske eksporten, mens EU mottok ca. 17 prosent.

Høst i Ukraina

Ukrainas svarte jord har gjort landet til et av verdens mest fruktbare.

© Belygorod.ru

Jorda ble solgt ulovlig

Grunnen til at chernozem er så fruktbar, er at jorda har et høyt innhold av humus og er svært god til å holde på fuktighet.

Faktisk er den ukrainske jordbruksjorda så rik at landet – ifølge eksperter – på egen hånd vil kunne brødfø over 500 millioner mennesker. Dette tilsvarer mer enn befolkningen i EU, som er nesten 450 millioner.

Les også: Ukrainsk og russisk – hva er forskjellen?

Den svarte jorda er så ettertraktet at den ble omsatt på det svarte markedet etter Sovjetunionens fall og Ukrainas selvstendighet i 1991. Her ble jorda fylt i lastebiler og solgt ulovlig inntil en lovendring i 2020 fjernet forbudet.