E.J. Brach & Sons
Gutt samler godteri.

Hvorfor får barn godteri til halloween?

Før 1950-tallet fikk barn nøtter og kaker til halloween, når de gikk rundt fra hus til hus. Men så tenkte snedige reklamefolk ut en plan for å selge mer godteri.

Tradisjonen med å dele ut godteri til barn til halloween ble funnet på av amerikanske godterifabrikanter. Før 1950-tallet fikk barn typisk utlevert mynter, leker, nøtter eller hjemmebakte kaker når de ringte på dører til halloween. Men godteriindustrien så en god mulighet for profitt og begynte fra 1950-tallet å markedsføre godteri som en del av halloween.

Gutt samler godteri.

Reklamefolk sørget for å gjøre godteri til en del av halloween – her i en reklame fra 1962.

© E.J. Brach & Sons

Tidligere hadde reklamefolk fra godteriindustrien ivrig vært på jakt etter en høytid hvor godteri og søtsaker kunne være i sentrum for feiringen. Fra 1916 og i de påfølgende årene kjørte godteriprodusentene store reklamekampanjer for Candy Day – en ny, selvoppfunnet høytid på den andre søndagen i oktober, som – ifølge godteriselgerne – handlet om å feire vennskap og kjærlighet ved å forære andre søtsaker.

Gjennombruddet kom i 1950-årene

Reklamefolkene satte inn annonser i en lang rekke aviser, hyrte skuespillere til reklamer og delte ut gratis godteri til bl.a. foreldreløse barn og gamle damer. Men det store gjennombruddet kom først i 1950-årene, da godteriindustrien fikk overtalt butikker til å promovere godteri som en naturlig del av halloween, som også lå i oktober.

Her er USAs mest populære halloween-godteri

Reklamefremstøtet bar frukter. Godteriet bet seg raskt fast hos barna, men også hos foreldrene, som nå kunne kjøpe store poser med innpakket godteri, som bare kunne utleveres. Allerede på 1970-tallet fikk de utkledde barna nesten utelukkende utlevert søtsaker til halloween.