Kannibalisme: Kolonister åt jente i tenårene

Et nytt funn viser at britiske nybyggere i kolonien Jamestown var så plaget av hungersnød at de tydde til kannibalisme.

Jamestown ble grunnlagt i 1607 på en halvøy ved Chesapeake Bay i Virginia.

Huggmerker avslører kannibalisme

Arkeologer har gjort et makabert­ funn ved nybyggerbosetningen Jamestown i Virginia i USA. I en 400 år gammel søppeldynge lå beinrester og en hodeskalle fra en ung jente. Ifølge forskerne har levningene merker etter hogg som avslører kannibalisme: "Hensikten var uten tvil å fjerne ansiktsvevet og hjernen for å spise det", sier Douglas Owsley, antropolog ved Smithsonian National Museum of Natural History.

Ifølge Owsley, som har ledet undersøkelsene av knoklene, klarte gjerningsmannen etter flere forsøk å kløyve jentas hodeskalle og nå inn til den næringsrike hjernen. Skinnebeinet har også skjæremerker.

Tørke førte til kannibalisme

Oppdagelsen er en milepæl i historien om Jamestown, som ble grunnlagt av 104 britiske kolonister i 1607, og var den første permanente europeiske bosetningen i Amerika. To år senere ble området rammet av ekstrem tørke, og da vinteren kom, hadde ikke kolonistene noe å spise. Ifølge samtidige skildringer overlevde britene ved å spise hester, hunder og rotter. Deretter kastet de seg i desperasjon over hverandre: "Det fantes ingen grenser. For å opprettholde livet ble for eksempel døde kropper hentet opp fra gravene og spist", skrev kolonistlederen James Percy.

Flere ofre for kannibalisme

Forskerne har kjent til Percys påstander, men det er først nå at de har funnet fysiske bevis for engelskmannens uhyggelige fortelling. Analyser viser at jenta stammet fra England og var 14 år gammel. Dødsårsaken er uklar, men trolig døde hun av sult, og ble deretter spist. Ifølge Owsley er jenta sikkert ikke den eneste som ble spist: "Andre eksempler er nevnt i litteraturen, så spørsmålet er: "Hvor er resten av likene?"