"Se om du ikke kan få det til 47 centimeter, ellers kommer jeg ikke inn i en eneste av kjolene mine,” stønner Scarlett O’Hara i filmen “Tatt av vinden”, der hun klamrer seg til sengestolpen mens en kraftig tjenestepike strammer korsettet hennes til hun verken kan spise eller puste.
I perioder ble det stramme korsettet lagt for hat av leger, som beskyldte korsettet for å forårsake en mengde lidelser – fra abort via brystkreft til tuberkulose, hysteri og skjev ryggsøyle. Nå tyder ny forskning på at korsettet var bedre enn sitt rykte.
De nevnte sykdommene skyldtes neppe korsettet, men tidstypisk feilernæring og altfor hardt arbeid. Forskerne har heller ikke funnet anatomisk belegg for at kvinner fikk operert vekk de nederste ribbeina.
Skjeletter fra korsettets storhetstid har heller ikke vist tegn på at innsnøring ga varige fysiske men. Tvert imot foldet de sammenklemte ribbeina seg ut igjen når korsettet ble løsnet.
Et stramt korsett hemmet imidlertid pusten og bevegeligheten og ga inntrykk av at bæreren hadde både selvkontroll og aktverdighet – og sarte nerver.
Ettersom kvinnene bare kunne trekke pusten halvveis ned, hadde de lett for å besvime av oksygenmangel hvis de ble utsatt for sterke sinnsbevegelser.
Småjenter ble snørt inn med korsett
Selv småjenter ble innsnørt i korsett til langt opp på 1800-tallet. Et barnekorsett ble regnet for å være en sunn måte å forsikre seg om at en jente – eller gutt – fikk en rank og verdig holdning.
Mange betraktet det som en gevinst at korsettet gjorde at barn ikke ville leke. I renessansen bar guttebarn korsett helt opp i seksårsalderen.
I lange perioder mente mødre og bestemødre at en ung jente med en smal, korsettert midje lettere ble godt gift. Derfor trosset de legenes advarsler og snørte døtrene inn.