Wikimedia Commons
Lord Horatio Nelson og hans elskerinne Lady Emma Hamilton

Lord Nelson nøt stor respekt fra elskerinnens mann

Lord Nelson og Emma Hamilton inngikk en av datidens mest celebre affærer, selv om begge var gift. Nelsons kone var ikke begeistret, men det var derimot Lady Hamiltons mann, viser et brev som nå legges ut på auksjon.

På slutten av 1700-tallet innledet den engelske sjøhelten Lord Nelson et forhold til en av landets vakreste kvinner, Emma Hamilton. Begge var gift, men det satte ingen stopper for det skandaleombruste forholdet.

Lord Nelsons kone Fanny var ikke begeistret for affæren, som hun flere ganger prøvde å sette en stopper for. Men Emma Hamiltons mann, den britiske ambassadøren i Napoli, William Hamilton, hadde ingenting imot sidespranget.

Lady Fanny Nelson og Lady Emma Hamilton

Fanny Nelsons (t.v.). Emma Hamilton (t.h.)

© Wikimedia Commons

Gravid med Lord Nelsons barn

Lord Hamiltons begeistring for Lord Nelson fremgår av et mer enn 200 år gammelt brev som Hamilton skrev til Nelsons sekretær George Unwin. På det tidspunktet var forholdet på sitt heteste, og Emma Hamilton var gravid med Lord Nelsons barn.

I brevet, som legges ut på auksjon 24. januar 2017, blir Nelson beskrevet som en "nobel og modig venn" og som en "ekstraordinær helt og en god mann".

Forholdet mellom Lord Nelson og Emma Hamilton startet etter at admiralen kom til Napoli i 1798. Her bodde Emma Hamilton med sin mann.

Les mer: Historiens mest berømte kjærlighetsaffærer

William Hamilton hadde ikke et vondt ord å si om sin rival.

© Campbells/BNPS

Flyttet sammen med elskerinnen - og hennes mann

Senere flyttet Lord Nelson sammen med Emma Hamilton, deres felles barn - og Lord Hamilton i et mindre palass i London.

Lord Nelson og Lady Hamiltons forhold varet i seks år. Da ble den middelaldrende Nelson nok en gang innkalt og mistet livet i Slaget ved Trafalgar.
Emma Hamilton ble nektet adgang til begravelsen.