Mann finner millionskatt i leketøyskiste

To generasjoner gutter har lekt sjørøverleker med en av Englands mest sjeldne og kostbare gullmynter.

Gullmyntene hadde VIGO stemplet under portrettet av Queen Anne for å understreke at gullet stammet fra slaget om Vigo Bay.

© BONINGTONS/BNPS

En gutt lekte i årevis med en skattkiste med mynter hadde fått av bestefaren. Han fant på historier om sjørøvere og erobringstokt, og da han ble voksen, ga han skattkisten videre til sin sønn, som lekte nye piratleker med myntene.

Men i år slo det ham at myntene kanskje var mer verdt, så han tok dem med til et auksjonshus og ba en myntekspert om å vurdere dem.

Og det var en god idé: En av myntene viste seg nemlig å være en real skatt.

Skattkisten har oppbevart den dyrebare mynten i flere tiår.

© BONINGTONS/BNPS

Erobring fra et sjøslag

Den kostbare mynten stammer fra serien av Vigo-mynter - gullmynter som ble produsert i England av gull, som den britiske marinen kapret fra fransk-spanske skip i slaget om Vigo Bay i 1702.

Det var meningen at gullmyntene skulle sirkulere rundt i det britiske samfunnet, men det ble bare laget 20 stykker, og de var så dyre at bare de aller rikeste hadde råd til dem - og de ville heller beholde dem hjemme enn betale med dem.

Ren tilfeldighet

At en av Vigo-gullmyntene endte hos en helt vanlig britisk familie var helt tilfeldig, forklarer eieren.

"Bestefar dro rundt i hele verden og samlet mynter fra alle land han besøkte. Han visste hvor begeistret jeg var for sjørøverskatter, så han ga meg myntene slik at jeg kunne leke med dem," forteller han.

Takket være bestefaren kan han nå se frem til en betydelig sum penger. Man regner nemlig med at mynten vil bli solgt på auksjon for mer enn 200 000 pund.