Shutterstock

Nå vet vi når katten ble menneskets nest beste venn

Jordbruk førte katter og mennesker sammen i steinalderen, viser ny amerikansk forskning. Men faktisk har vi ennå ikke temmet katten helt, sier ekspertene.

Mens det lenge har vært kjent at hunder ble temmet for 20 000 til 40 000 år siden i Sibir, har det vært mer debatt om når menneskets nest beste venn, katten, ble tam.

Nå har endelig et stort internasjonalt team av genetikere funnet svaret. Det er nok ikke overraskende for katteeiere at det egenrådige dyret tok noe lengre tid å temme enn hunden.

Ved å granske genetiske markører i katters DNA har forskere slått fast at katten ble temmet først for rundt 12 000 år siden i Midtøsten.

Fant tamkattens mutasjoner

Ved hjelp av markørene kunne forskerne se når katter begynte å utvikle en rekke genetiske mutasjoner som kun kan forklares med at katter hadde blitt helt eller delvis temmet.

Rundt 1000 år f.Kr. var katter hellige dyr i Egypt. Når de døde, ble katter mumifisert og begravd på en kattekirkegård.

© Paul Hudson

Ifølge forskerne ble villkatter tiltrukket av bronsesteinalderens tidlige jordbruk, hvor det vrimlet av mus på jordene. Etter hvert som antallet katter steg, gikk antallet mus og andre gnagere ned, og dermed økte avlingene til steinalderbøndene.

Til tross for 12 000 års samliv er temmingen av katter fortsatt ikke helt fullført, mener forskerne:

«I motsetning til hunder og andre tamdyr har vi ikke vært i stand til å endre katters adferd særlig mye gjennom temmingsprosessen. Hvis vi slapp katter ut i naturen igjen, ville de fortsatt kunne overleve ved å jakte på gnagere, forklarer dr. Leslie A. Lyons fra University of California.