Shutterstock
Pyjamas

Når begynte vi å sove i pyjamas?

Under første verdenskrig begynte tyskerne å bombe britiske byer om natten. Men det var ikke anstendig å løpe ut i gatene i underbuksen for å redde livet - folk trengte mer krigsegnet nattøy.

Gjennom det meste av historien har folk sovet nakne eller i hverdagsklærne sine. I løpet av 1700- og 1800-tallet begynte imidlertid ulike typer nattøy å dukke opp i Europa, blant annet nattkjoler for kvinner og nattskjorter for menn.

Blant de nye nattplaggene var pyjamasen - en løs bukse og overdel som hentet inspirasjon fra Midtøsten og Asia.

Pyjamasen var imidlertid ikke særlig populær og levde en tilbaketrukket tilværelse - helt til tyske luftskip begynte å bombe britiske byer under første verdenskrig

De første bombene falt over engelske kystbyer i januar 1915, men snart spredte de bombelastede luftskipene frykt også i storbyene.

Luftskipene kom ofte svevende om natten, noe som førte til at de sivile ikke kunne føle seg trygge i sengene sine og måtte søke ly for sammenstyrtninger på gatene - ofte iført det de kunne få tak i i farten.

Aviser og magasiner kom med et nytt forslag

Problemet fikk aviser og magasiner til å foreslå at britene "burde ha på seg mer praktisk nattøy - i tilfelle de måtte løpe ut på gaten midt på natten - eller nattøy som gjorde dem mer presentable i tilfelle de støtte på naboen klokken tre om natten", forteller den britiske historikeren Lucy Whitmore.

Medienes budskap om nattlige kvaler virket, og snart kledde de fleste briter - både menn og kvinner - seg i den praktiske og presentable pyjamasen, som utkonkurrerte både nattkjolen og nattskjorten.

Som avisen Manchester Guardian skrev i oktober 1915:

"Ville det ikke være bedre å løpe ut og se etter luftskip i en smakfull blå pyjamas og et par skarlagenrøde tyrkiske tøfler?"