Spam, e-post

Når ble svindelpost sendt første gang?

En rikmann i et eksotisk land trenger din hjelp til å redde formuen sin. De såkalte nigeriabrevene trekker som minimum tråder helt tilbake til den franske revolusjon for over 200 år siden.

En rikmann i et eksotisk land trenger din hjelp til å redde formuen sin. De såkalte nigeriabrevene trekker som minimum tråder helt tilbake til den franske revolusjon for over 200 år siden.

Shutterstock

En rikmann trenger din hjelp for å få en formue ut av et eksotisk land, og hvis hjelper du ham, vil du som takk få en stor del av pengene. Men først må du bare overføre et lite forskudd til rikmannen.

Omtrent slik lød innholdet i de utallige svindel-e-postene som dukket opp på midten av 1990-tallet, etter som flere fikk tilgang til e-post. Den grunnleggende ideen med de såkalte nigeriabrevene er imidlertid på ingen måte en ny oppfinnelse.

Noen av de første kjente svindelbrevene ble sendt i årene etter den franske revolusjonen (1789–1799), der ofrene mottok et brev fra tjeneren til en fransk aristokrat.

Ifølge brevet hadde aristokraten i forbindelse med flukt under revolusjonen kastet en kiste med juveler i en innsjø. Under forsøket på å berge kisten hadde tjeneren blitt arrestert og trengte nå hjelp til å betale kausjonen sin – mot løftet om en del av rikdommen i innsjøen.

Spam, e-post

E-poster ble allemannseie på 1990-tallet – og straks dukket de første svindel-e-postene opp i folks digitale innbokser.

© Shutterstock

Svindelbrevene går online

En lignende svindel kalt «den spanske fangen» så dagens lys på 1800-tallet. Her ble folk kontaktet av en person som hevdet å representere en rikmann som satt fengslet i Spania – avskåret fra formuen sin. Mot å bidra med penger til kausjonen fikk ofrene løfter om litt av rikmannens formue, men de så aldri en krone.

Svindelbrev fikk særlig fotfeste i 1980-tallets Nigeria, der millioner av brev ble sendt til hele verden med falske frimerker. Da internett vant innpass et tiår senere, ble svindelen ganske enkelt flyttet til nettet.