Katolikkene tok kalenderen til seg
På pavens oppfordring tok de fleste katolske land i Europa raskt i bruk den nye kalenderen, men de protestantiske landene var mer avventende. For eksempel skiftet Danmark og Norge først i 1700, mens Sverige og Finland skiftet i 1753.
De siste som tok spranget, var de ortodokse landene, som anså den nye kalenderen for å være et irriterende katolsk påfunn. Blant dem var Hellas, som først skiftet kalender i 1923 – som det siste europeiske landet.
Grekerne «sov» i 13 dager
Overgangen gikk imidlertid langt fra smertefritt. I 1917 opprettet den greske regjeringen et råd som undersøkte fordeler og ulemper og anbefalte et kalenderskifte, men motstanden var hard fra konservative og religiøse grupper.
Først i 1923 kunne et skifte endelig gjennomføres som del av en større reformpakke som skulle modernisere og bringe Hellas nærmere resten av Europa.
På dette tidspunktet var den gregorianske kalenderen kommet hele 13 dager foran den julianske, og grekerne gikk derfor til sengs den 15. februar og våknet neste morgen til den 1. mars 1923.
I dag brukes den julianske kalenderen fortsatt i deler av de ortodokse kirkene for å fastsette helligdager – blant annet i Russland.