Library of Congress
Baker og McConnell

Når var den første homofile vielsen?

I 1971 fikk to amerikanske menn en vielsesattest – som de første av samme kjønn i nyere tid. Men den historiske bedriften krevde særdeles kreativ tenkning.

Homofile forhold av mer eller mindre offisiell karakter har vært kjent helt siden oldtiden. Det første homofile paret i nyere tid som fikk vielsesattest, var imidlertid amerikanske James Michael McConnell og Richard John Baker. I 1971 fikk de dokumentasjon på at de offisielt var gift, men ekteskapet var svært kontroversielt.

I 1970-årenes USA hadde homofile så godt som ingen rettigheter. Baker og McConnell bestemte seg imidlertid for å utnytte et hull i delstaten Minnesotas lovgivning som ikke direkte forbød ekteskap mellom samme kjønn.

De to mennene søkte om vielsesattest – som ikke krevde personlig oppmøte – men ble avvist av byretten. De anket avgjørelsen og søkte samtidig om attest i et annet fylke – etter at Richard John Baker hadde skiftet navn til det mer kjønnsnøytrale Pat Lyn.

Baker og McConnell

Paret Baker og McConnell utnyttet et smutthull i loven for å få sin vielsesattest i 1971.

© Library of Congress

Kunne ikke bli gift – men var gift

Paret fikk suksess med sin nye søknad, men etter noen uker dømte høyesterett til fordel for byretten. Det betydde i praksis at menn ikke kunne bli gift, men at Baker og McConnell allerede hadde fått en vielsesattest.

Ifølge loven kunne attesten heller ikke annulleres, og de to befant seg derfor i et juridisk ingenmannsland til 2013, da ekteskapet deres ble juridisk anerkjent.

Den 1. april 2001 ble Nederland det første landet som tillot vielser mellom samme kjønn. Fire par ble viet av Amsterdams borgermester umiddelbart etter midnatt. 28 andre land har siden fulgt i Nederlands fotspor.