AKG-IMAGES
Hyresbostad Berlin

På bunnen av samfunnet

På 1800-tallet strømmer folk til byene for å finne arbeid. Men det er ikke noe lett liv som venter. Hverdagen er preget av usle boliger, dårlige lønninger og elendige arbeidsforhold.

Den amerikanske drømmen?

Klesvasken henger spent ut mellom tette bygninger i slummen i New York – et eksempel på hvor tett immigrantene bodde. På slutten av 1800-tallet strømmer blant annet europeiske tilflyttere til mulighetenes land: USA. De drømmer alle om et bedre og rikere liv. Drømmen blir imidlertid ikke en realitet for alle.

FPG/GETTY IMAGES

New York,
ca. 1900

FPG/GETTY IMAGES

Sin egen lykkes smed

Livet i storbyen er en barsk tilværelse, og den offentlige velferden er ennå ikke innført. Enhver må klare seg selv. Denne skomakeren har innrettet Londons minste butikk, som har fått plass i hulrommet under en kjøpmanns utstillingsvinduer.

Hulton Archive/Getty Images

London, England 1910

Hulton Archive/Getty Images

Trange forhold i Berlins bygårder

Innbyggertallet i Berlin nærmer seg to millioner, bare i London og New York bor det flere. De fleste berlinere leier seg inn i overbefolkede bygårder, der en hel familie bor, sover og spiser på ett rom. Bare de heldigste har et ekstra rom de kan leie ut for å skaffe inntekter. Felles toalett og rennende vann fins i bakgården

AKG-IMAGES

Berlin, Tyskland
1909

AKG-IMAGES

Byforeldre hang barna ut til lufting

Barn og babyer hang i bur ut fra leilighetene i 1930-årenes London. Ideen om å gi barn frisk luft ble introdusert i 1894, men mange byforeldre hadde verken hager eller balkonger. Løsningen kom fra en amerikansk kvinne som i 1922 utviklet et flyttbart baby-bur som foreldre kunne spenne fast på vinduene i leilighetene.

CORBIS/GETTY IMAGES

London, England
1930-årene

CORBIS/GETTY IMAGES

Gatehandler ruller til markedet

På begynnelsen av 1900-tallet handler Tokyos innbyggere på små markeder rundt om i Tokyo. Her fallbyr gatehandlerne en rekke forskjellige produkter – som denne børstebinderen med koster, børster og kurver. Selv om vognen er belesset med varer, er den mobil og kan lett trekkes til markedet uten bruk av trekkdyr.

Getty Images

Tokyo, Japan
ca. 1905

Getty Images