Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pepper: Hele verden var besatt av det svarte krydderet

I middelalderens Europa var pepper mer verdt enn gull, og hvor den kom fra en lukrativ hemmelighet blant arabiske kjøpmenn. Jakten på pepper førte til oppdagelsen av verdensdeler og la tusener av mennesker i lenker før den omsider ble hverdagskost.

Medisin: Kunne kurere all verdens lidelser

Vitenskapsmannen og forfatteren Plinius den eldre skrev i 70 e.Kr. om pepper: «Dens eneste attråverdige kvalitet er en spesiell skarphet, og likevel er det for dennes skyld at vi importerer den helt fra India!» Pepper var også ettertraktet som medisin, fordi den ble ansett for å være et vidundermiddel som kunne kurere alt fra hoste til slangebitt.

Gull: Det var penger i pepper

I middelalderen var pepper mer verdifullt enn gull, og kunne til og med brukes som betalingsmiddel. Kongelige satte tjenere til å vokte pepperen sin dag og natt, og de rike gjemte den i klærne. Pepperens opprinnelse var en lukrativ hemmelighet blant de arabiske kjøpmennene europeerne kjøpte krydderet av.

Mysterium: Røverhistorier om pepper

Før europeerne fant pepper, var krydderet omgitt av en viss mystikk. På 1400-tallet mente folk at pepper kom fra Paradis. Engelskmannen Bartholomew skrev i et leksikon at pepper vokste på trær i skoger bevoktet av slanger. For å få tak i pepperen måtte de innfødte sette fyr på treet, slik at slangene flyktet. Derfor var pepperen svart.

Misforståelse: Pepperbom for Columbus

Da Columbus i 1492 dro ut for å finne sjøveien til India og landets rikdom av krydder, havnet han i stedet i Amerika. Columbus hadde pepperkorn med seg i lommen for å vise dem til folk i håp om at de ville lede ham til pepperplanter. Men forgjeves.

I stedet måtte Columbus nøye seg med å ha med chiliplanten hjem. Den ble først bare dyrket som en kuriositet i europeiske klosterhager, men munkene oppdaget snart at chili kunne brukes som erstatning for den dyre, svarte pepperen.

Oppdagelse: Pepperjakt tegnet verdenskartet

På slutten av 1400-tallet kaptes europeiske stormakter om å finne sjøveien til India og landets skattkammer av krydder. I 1498 nådde portugiseren Vasco da Gama landet ved å seile rundt Kapp det gode håp. Vasco da Gama fylte lasten med pepper, og dermed var arabernes innbringende monopol brutt.

Slaveri: Pepper kostet lokalbefolkningen dyrt

Da europeerne omsider fikk adgang til «det svarte gullet», utviste de ikke akkurat takknemlighet. I 1818 skrev briten sir Stamford Raffles forferdet om sine landsmenns behandling av befolkningen på Sumatra: «Det er slaveri. Befolkningen er knekt, kvinner selger seg selv for brød, og barna er overlatt til seg selv i elendighet».

Les også:

Religionshistorie

Denne religionen fikk først én gud

2 minutter
Kristoffer Columbus
Oppdagerferder

Kristoffer Columbus: Den gåtefulle oppdageren

17 minutter
Nord- og søramerikansk historie

Hvor stor var Amerikas befolkning før Columbus?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul