Thomas Cook Archives

Prest oppfant de første turistreisene

Billetten til verdens første pakkereise inkluderte en ståplass, musikk fra hornorkester og en skinkesandwich.

I 1841 arrangerte den britiske baptistpresten Thomas Cook verdens første pakketur – en togreise for 570 sognebarn, som skulle kjøre 20 km fra Leicester til Loughborough og retur.

Turen på den nyanlagte jernbanen kostet én shilling og inkluderte ståplass i en åpen vogn, et skinkesmørbrød og musikk fra et hornorkester. Denne første ferdigpakkede selskapsreisen ble en overveldende suksess, og Cook arrangerte flere reiser til glede for kirkegjengere og søndags-skoleelever som aldri før hadde forlatt hjemstedet sitt.

I 1851 fikk Cook et stort kommersielt gjennombrudd med 150 000 pakkereiser til den første verdensutstillingen i London, og han vendte nå blikket mot utlandet. I 1855 ledet han selv som guide gjester på rundreise til Brussel, Köln, Heidelberg og Paris, og siden kom flere reiser i Europa og helt til Egypt og USA.

Thomas Cook & Son ble et reiseimperium som tilbød tur til alle tenkelige steder.

© Thomas Cook Archives

Cook fortsatte å utvide sine aktiviteter, og i 1872 kunne han by på verdens første reise jorden rundt. Åtte måneders storslåtte opplevelser ventet Cooks reiseselskap på 10 personer da de satte ut sjøveien fra Liverpool. Underveis sendte Cook reisebrev til avisen The Times.

Der kunne man lese at drosjekuskene i New York snøt som bare det, at Japan bød på flotte shoppingmuligheter – både porselen, silke og elfenbensprodukter – og at fulle kvinner overalt i Bombay ”lokker folk til seg med rop, sang eller fakter”.

Med tiden utviklet reisebyrået seg til den verdensomfattende kjeden: Thomas Cook & Son.

I sirkelen: Thomas Cook. I 1868 førte den reiseglade presten et selskap til gamle Pompeii ved Napoli.

© The Granger Collection, New York

Da Cook døde i 1892, hadde han grunnlagt et reiseimperium som eksisterer den dag i dag – og underveis også oppfunnet reisesjekken.