To forleggere viser frem sin første bok

Prøv verdens første kryssord

I 1913 trykket en New York-avis historiens første kryssord. Det ble starten på en av historiens mest levedyktige farsotter. Hundre år senere er tidtrøyten fortsatt en selvfølgelig del av bladverdenen.

20. november 2013 av Esben Mønster-Kjær

Kryssordet slo an fra dag én

New York World opplevde en øyeblikkelig suksess da avisen trykket det første kryssordet – en helt ny type ordlek til sine lesere. Ti år senere vokste tidtrøyten til en sann mani da et forlag ga ut en hel bok full av kryssordoppgaver.

Kryssord overalt

I 1924-1925, da “kryssordfeberen” herjet, ble både amerikanere og europeere bitt av basillen. De grublet hele tiden over synonymer og ordspill, mens revysketsjer, populærmusikk og selv klesmoten handlet om kryssord. Og nå, hundre år senere, fins det knapt en avis som ikke har kryssord.

Les om hvordan kryssordet grep en hel generasjon, og som enkelte ultrakonservative prøvde å bekjempe. I boksen til høyre kan du selv forsøke om du kan løse historiens første kryssordoppgave.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i