Quiz: Bordskikk, servering og tilbehør

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Hvor gamle er de hittil eldste spisepinnene arkeologer har funnet?

I en fransk bok om bordskikk fra 1729 er det tre ting man ikke skal bruke servietten til – å pusse nesen, gnikke på tennene og…?

Keiser Karl den store hadde en bordduk laget av et ganske uvanlig materiale – hvilket?

Når spartanerne hadde spist middag, pleide de å bruke en apomagdalie – den første formen for serviett. Hva var den laget av?

Det hvite håndkleet kelnere går med over armen, er en skikk fra middelalderen. Hva var det opprinnelige formålet?

Hvilket av disse tre redskapene ble sist tatt i bruk som bestikk?

Christopher Blix Hammer (1720–1804) kalles den norske akevittens far. Hvorfor er dét litt merkelig?

Tallerkener kan lages av mange materialer, men porselen er det mest vanlige. Det ble funnet opp av kineserne – når?

Oldtidens egyptere var storforbrukere av krydder. Det ble ikke bare brukt i matlagingen, men også…

Den omfattende handelen med krydder begynte i Midtøsten for 4000 år siden, der man handlet med pepper og…

Når en romer ba en sidemann ved spisebordet om å rekke ham mustum ardens, hva fikk han da?

Under Elisabet 1.s styre i England ble et bestemt krydder svært populært fordi det etter sigende kunne hindre pest. Hvilket?

Hvilket spiseredskap ble av den romerskkatolske kirken utropt som gudsbespottende på 1600-tallet?

Da den engelske admiral Nelson i 1797 mistet den ene armen, ga han navn til den såkalte Nelson-gaffelen. Hva var det?

Den første moderne boken om bordskikk ble skrevet av filosofen Erasmus av Rotterdam. Når skrev han den?

Hvilken populær saus fant kineserne opp på 1600-tallet? Den inneholdt opprinnelig syltet fisk, som i 1801 ble erstattet med fruktene fra Solanum lycopersicum.

Kanskje du er interessert i