Alan Richardson
Eldste kilt funnet

Skottlands eldste kilt lå i en myr

I 40 år lå et stoffstykke gjemt unna på et museum. Nå avslører nye undersøkelser at den første kilten som er funnet, stammer fra rundt 1500-tallet, da skottene første gang iførte seg plagget.

Et stoffragment på 55 cm × 43 cm vekker oppsikt i Storbritannia. Stoffet, som ble funnet i en myr på 1980-tallet, er blitt grundig testet av det skotske nasjonalmuseet, som nå kan avsløre at det stammer fra 1500–1655.

Det gjør det ca. 500 år gamle stoffstykket til den eldste kilten i verden, fordi forskerne kan også se at det opprinnelig har vært tartanmønstret og har vært en del av en såkalt arbeidskilt som skotske bønder brukte utendørs.

Det er ikke mange flere hundre år gamle kilter som er bevart, ettersom det fuktige og kalde skotske klimaet raskt bryter ned klesplagg. Men den oksygenfattige myren reddet dette stoffstykket.

Nå blir det en stor jobb med å finne ut hvilken klan eieren av kilten har tilhørt. Vanligvis kan det tydes ut fra mønsteret og fargene som er brukt, men dette har ikke vært tilfelle med denne kilten.

«Selv om klanen Chisholm kontrollerte området kilten ble funnet i, samsvarer ikke tartanmønsteret vi kan avkode, med dem. Så vi vet ikke hvem som eide den», forklarer Peter MacDonald som er forskningssjef ved Scottish Tartans Authority, som administrerer bruken og studier av kilter.

MacDonald kan imidlertid konstatere at kilten ikke har tilhørt samfunnets elite: «Dette tøystykket er ikke noe du ville forbinde med en konge eller noen med høy status. Det har mest sannsynlig blitt brukt som utendørs arbeidsbekledning.»

Eldste kilt funnet

Fargeanalyser av stoffet, utført av Skottlands nasjonalmuseum, avslører at den gamle tartanen trolig har vært laget i fargene grønn, brun, rød og gul.

© ALAN RICHARDSON