Et team av forskere i evolusjonshistorie fra universitetet Witwatersrand i Sør-Afrika har møysommelig jobbet seg gjennom tusenvis av sneglehus som er funnet i grotten – og har nylig publisert en overraskende studie med resultatene av forskningen sin.
Ved å undersøke sneglehusene med infrarøde kameraer oppdaget forskerne at de alle bærer spor av å ha vært oppvarmet i lang tid over bål i samme stilling. Sneglene har altså blitt stekt i sitt eget sneglehus.
Bedre enn kosttilskudd
Selv om kanskje ikke alle i dag ville synes at stekte snegler på størrelse med en voksens hånd er det beste her i verden, var det en god grunn til at huleboerne spiste dem.
Sneglekjøttet var rikt på protein, jern, magnesium og vitaminer. Noe som jeger-samlerne ellers ville mangle i et kosthold som blant annet besto av bær og nøtter.
Til nå har forskerne trodd at mennesker først begynte å spise kjempesnegler på slutten av siste istid, for 15 000–10 000 år siden. Dette nye funnet viser at mennesket forsto verdien av kjempesneglene og et variert kosthold selv for 170 000 år siden.
Det er også imponerende at huleboerne tilsynelatende visste at sneglene måtte stekes eller kokes lenge før de ble spist. Det drepte de skadelige bakteriene og parasittene som sneglene bar på.