Tannbørsteholder var 4000 år gammel

En brite kjøpte en liten krukke for fire pund på et loppemarked og brukte den på badet i årevis. Han ante ikke at den stammet fra sivilisasjonens vugge.

Krukken fra Induskulturen har et ­godt motiv av en antilope.

© Hansons Auctioneers

Uten å vite det har en brite i årevis brukt en krukke fra oldtiden til å sette tannbørsten i hver kveld.

49 år gamle Karl Martin, som til daglig jobber som fagansvarlig ved auksjons­huset “Hansons Auctioneers”, tenkte ikke videre over det da han fant den malte krukken med dyremotiver på et loppemarked og kjøpte den for fire pund.

“Jeg brukte den på badet til å oppbevare tannkrem og tannbørsten i. Den har til og med fått et par tannkremflekker på seg i årenes løp”, forklarer Karl Martin.

Men etter at han så noen andre krukker med lignende motiver, fikk han kollegaen til å se på krukken. Den viste seg å stamme fra Induskulturen rundt 1900 f.Kr.

Stammer fra oldtidens Asia

Indus var sammen med Egypt og Mesopotamia de første stedene der en egentlig menneskelig sivilisasjon oppsto. Induskulturen eksisterte i årene 3300-1300 f.Kr. og spredte seg over det nåværende India, Pakistan og Afghanistan.

Krukken er muligens tatt med til England av hjemvendte embetsmenn fra de britiske koloniene.

Selger er litt skuffet

Etter den overraskende oppdagelsen bestemte Karl Martin seg for å selge tannbørsteholderen gjennom auksjonshuset han jobber for. Han endte med å få 80 pund for den – ikke mye for en vakker, 4000 år gammel krukke.

“Kanskje skulle jeg ha holdt på den litt lenger. Nå har jeg litt dårlig samvittighet for at jeg brukte den til tannbørsten”, innrømmer Karl Martin.

Karl Martin var svært overrasket over at tannbørsteholderen hans var 4000 år gammel.