Tidenes mest kjente dietter
Mennesker har hatt en tendens til å bli fete siden historiens morgen – og sett det som et problem som måtte løses. Her er ni av de mest kjente og omdiskuterte diettene fra antikken til vår tid.

Folk har til alle tider forsøkt å redusere vekten.
Det blir noen ganger hevdet at folk i gamle dager, da sult som regel var et mer presserende problem enn risikoen for å spise for mye, så fedme som noe som ga status, et ettertraktet tegn på velstand. Men ser man nærmere på historien, så later det ikke helt til å stemme. Det er i hvert fall åpenbart at det ikke er hele sannheten.
Vi finner spor av at mennesket har betraktet fedme som et problem så langt tilbake som vi har skrevet historie. Kildene forteller også at mange har forsøkt å hjelpe andre som har veid for mye til å gå ned i vekt.
Antikkens helseråd
På 300-tallet f.Kr. skrev Hippokrates, ofte kalt «legekunstens far", at fedme førte til sykdom og tidlig død. I antikken ble fedme også sett på som et tegn på sjelelig svakhet. Å være fet var umandig – en fet person ble sett på som dum og svak fordi han ikke kunne kontrollere sine lyster og pasjoner. Antakelig var holdningen den samme til overvektige kvinner, selv om de skriftene som er bevart nesten utelukkende er rettet mot menn.
Sentralt i den greske legekunsten sto begrepet diaita, som betyr noe i retning av «daglig livsførsel" – et ord som ga opphav til det moderne «diett". For antikkens leger var diett i det hele tatt nært knyttet til helse, ikke bare når det gjaldt fedme og overvekt.
Tradisjonen med å se fedme som et problem ble ført videre av den kristne kirken, der fedme ble forbundet med dødssynden fråtsing. Fedme ble dermed enda mer negativt ladet, fordi det var den eneste synden som faktisk syntes «på utsiden." Helt fram til vår tid har det vært vanlig å se overvekt og fedme som et problem som må løses.
Farligere enn pesten
Allerede på 1500-tallet advarte et britisk parlamentsmedlem mot den «fetmannsfarsotten" som gikk over landet. Han hevdet endog at fedme hadde krevd flere dødofre enn pesten opp gjennom historien.
Jo nærmere vår egen tid vi kommer, desto mer akutt blir problemet med at mennesker spiser for mye – i takt med at flere og flere faktisk får muligheten til å gjøre det. På 2000-tallet har fedme og overvekt blitt en global epidemi og en alvorlig trussel mot menneskers helse. Mengden av ulike dietter som fins tilgjengelig later heller ikke til å hjelpe. Studier viser at flertallet av dem som følger en diett er tilbake på den gamle vekten igjen etter to år.