Underjordisk verden: Slavetunnel oppdaget under Hadrians villa

Under keiser Hadrians villa har arkeologer funnet den hittil største tunnelen som den romerske herskerens slaver usett kunne frakte forsyninger gjennom.

Kratt skjulte arkeologisk megafunn

Keiser Hadrians nesten 2000 år gamle landeiendom øst for Roma var ikke bare gigantisk over jorden, men også under. Det viser oppdagelsen av en 800 meter lang, underjordisk tunnel, som i sin tid ble brukt av keiserens mange tusen slaver.

"Villaens storhet ser man tydelig under jorden", forklarer sjefarkeolog Vittoria Fresi til avisen Il Messaggero. Arkeologene har lenge visst at Hadrians villa var utstyrt med et underjordisk nettverk av passasjer, men med sine nesten tre meter i bredden er den nyfunne tunnelen den hittil største av sitt slag.

Tunnel dekket av busker og kratt

Tunnelen ble funnet da arkeologene oppdaget et lite hull i bakken som hittil hadde vært skjult av busker. Hullet førte ned til en mindre tunnel som hadde forbindelse til den store tunnelen. Keiser Hadrian satte i gang byggingen av villaen ved Tivoli, tre mil øst for Roma, året etter at han inntok tronen i 117 e.Kr., og arbeidet pågikk gjennom hele regjeringsperioden hans. Med årene vokste villaen til et gigantisk anlegg med over 30 bygninger, spredt over et område tilsvarende rundt 150 fotballbaner.

Brukt til frakt av forsyninger

Den daglige driften av landeiendommen krevde mange hundre slaver som daglig fraktet forsyninger rundt mellom bygningene. Derfor fikk Hadrian gravd ut det underjordiske veianlegget slik at slavene kunne bevege seg fra kjelleren i én bygning til den neste uten å bli sett av keiseren og hans gjester.

Tunnelfunnet kan gi bedre strukturforståelse

Tunnelen er ifølge eksperter så stor at slavene har kunnet kjøre vogner med for eksempel ved gjennom den. Så langt har arkeologene kartlagt over tre kilometer tunnel under Hadrians villa. Tunnelene er viktige for arkeologene, fordi mange av bygningene over bakken ikke fins lenger: "Det underjordiske nettverket hjelper oss til å forstå strukturene over bakken", forklarer Vittoria Fresi. Arkeologene håper at det om få måneder vil bli mulig å arrangere de første omvisningene i Hadrians slavetunneler.