Våren 1781 lå amerikanske og britiske styrker i tett kamp nær byen Yorktown, Virginia. Den amerikanske uavhengighetskrigen var i full gang, og nå hadde ca. 17 000 amerikanske soldater tvunget en britisk styrke på 7000 mann til å forskanse seg inne i byen.
Britene var omringet på alle sider, og den 17. oktober kunne de ikke lenger kjempe mot overmakten og overga seg.
Nyheten om at den mektige britiske hæren hadde overgitt seg til en flokk amerikanske opprørere, rammet Storbritannia som et gigantisk sjokk.
Spesielt i parlamentet var forargelsen enorm. Regjeringen ble anklaget for å ha ydmyket britene, og et politisk flertall erklærte straks at det ikke lenger kunne "bevare tilliten til de nåværende statsrådene". Regjeringen måtte gå av.
Britene trakk seg ut av krigen
Utmeldingen var spesielt et hardt slag for statsminister Frederick North, som måtte be kong Georg III om å godta sin avgang. Moralen blant politikerne i London var allerede tynnslitt, og med regjeringens avgang sank den til nye dyp.
Kort tid etterpå – i april 1782 – stemte det britiske underhuset for å avslutte krigen i Amerika, og senere samme år ble de innledende fredsforhandlingene holdt. De siste britiske soldatene forlot New York i november 1783 – og USA var nå en uavhengig nasjon.
Avstemming felte ministeren
Selv om Frederick North ledet den første regjeringen som ble felt av et mistillitsvotum, var han likevel ikke den første regjeringslederen som mistet all politisk tillit. Den tvilsomme æren tilfalt hans kollega Robert Walpole i 1742.
Walpole skrev seg inn i historiebøkene som Storbritannias første statsminister og satt på posten i 20 år, inntil anklager om korrupsjon og militær udugelighet omsider felte ham under en avstemming i parlamentet.