Shutterstock
Kvinner fra Mauritania

Hvilket land avskaffet som det siste slaveriet?

Først i 1981 ble slaveriet omsider avskaffet i det afrikanske landet Mauritania. I praksis betydde forbudet imidlertid ikke det store, og først mange år senere ble det mulig å straffeforfølge slaveeiere.

Mauritania i det vestlige Afrika var det siste landet i verden som offisielt avskaffet slaveriet. Det skjedde gjennom et presidentdekret i 1981.

I praksis fikk imidlertid avskaffelsen ingen juridiske konsekvenser før i 2007, da regjeringen – under stort internasjonalt press – vedtok en lov som gjorde det juridisk mulig å straffeforfølge slaveeiere.

Selv om slaveri nå er formelt ulovlig, er fenomenet fortsatt utbredt i Mauritania. Ifølge noen eksperter lever opptil 90 000 av landets 4,5 millioner innbyggerne fortsatt som slaver – og dette gjelder spesielt for haratinfolket.

Medlemmer av denne befolkningsgruppen har ofte ingen rettigheter, får ingen utdanning eller lønn, og kan ikke arve eller vitne i retten.

Kvinner fra Mauritania

De fleste av slavene i Mauritania tilhører haratinfolket, som historisk er blitt undertrykt og utstøtt.

© Shutterstock

Motstandere blir fengslet

Årsaken til slaveriet i Mauritania finnes bl.a. i et historisk kastesystem der det mørkhudede haratinfolket i generasjoner er blitt utstøtt og født inn i slaveri.

De fleste lever i dyp fattigdom og har i realiteten ingen mulighet til å brødfø seg selv hvis de prøver å stikke av fra eierne sine.

Samtidig er staten for svak til å håndheve loven, og derfor er praktisk talt ingen dømt for å holde slaver.

Tvert imot insisterer myndighetene på at slaveri ikke eksisterer, og jevnlig blir motstandere av slaveri arrestert og anklaget for å sette statens sikkerhet i fare.